Az aradi vértanúk emléknapja Kézdivásárhelyen

Az 1849. október 6-án kivégzett 13 aradi és két pesti mártír, köztük Batthyány Lajos gróf, Magyarország első miniszterelnöke hősi viselkedésükkel megmutatták, hogyan tudnak a magyar ügyért harcolók komoly katona módjára, méltósággal meghalni. Utolsó perceikkel is a nemzetnek és a világnak mutattak példát a magyar szabadságharcosokról, akiket sok osztrák csupán felforgató aljanépnek nézett. Jövőre 170 éves évfordulója lesz az eseménynek.

Kézdivásárhely idén is tisztelettel emlékezik az aradi tizenháromra, az ünnepséget, hagyományosan, a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán tartják október 5-én, pénteken 14 órától. A műsorban a Nagy Mózes Gimnázium, valamint a Református Kollégium diákjai vesznek részt, a műsort az iskola tanárai és diákjai közösen állítják össze. A megemlékezésbe Kézdivásárhely Önkormányzata évek óta bekapcsolódik. Az ünnepség koszorúzással ér véget az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettje előtt.

Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, valamint a két szervező oktatási intézmény szeretettel vár mindenkit az eseményre!