Új bemutató a Háromszék Táncegyüttesnél

Ivácson László rendezésében és koreográfiájában készül a Háromszék Táncegyüttes legújabb néptánc-színházi előadása. Az Átöltözés című produkció premierjére szeptember 21-én kerül sor Sepsiszentgyörgyön.

A világjárvány, valamint a karanténidőszak ihlette meg Ivácson László rendező-koreográfust, a pandémia talán egyetlen pozitív hozadéka az, hogy időt kaptunk a befelé fordulásra, elmélkedésre. Az előadás ötlete egy igevers nyomán körvonalazódott: „Senki sem varr új posztóból foltot az ócska ruhára, mert ami azt kitoldaná, még elszakít a ruhából, és nagyobb szakadás lesz. Új bort sem töltenek régi tömlőkbe, mert máskülönben a tömlők szétszakadoznak, és a bor is kiömlik, a tömlők is elvesznek. Hanem az új bort új tömlőkbe töltik, és mindkettő megmarad.” (Mt. 9, 16-17)

A bemutatott táncanyagok híres erdélyi bortermő vidékekre, a Küküllők mentére és Nagyenyed környékére kalauzolják a nézőt. Az itt élő nemzetiségek (magyar, román, cigány) népi kultúráján keresztül mutatják be a „szőlő életét”, a borkészítés különböző fázisait és ezen alkalmakhoz kötődő népszokásokat, mulatságokat. A néprajzi vonatkozásokon túl pedig a szőlőszem krisztusi allegóriája szövi át a látottakat. A szinopszisban így fogalmaznak az alkotók: „A bor Krisztus vére, a keresztény világ legfontosabb szimbóluma, hiszen a megváltás üzenetét közvetíti. A keresztény ember Krisztus vérében a megváltás reményét látja.”

A produkcióban híres Küküllő-menti adatközlő személyiségek táncai, énekei, muzsikái elevenítődnek fel: Szabó Ferenc (Szásznagyvesszős), Vincze Árpád (Magyarszentbenedek), Karsai Zsiga (Lőrincréve), Jakab József (Magyarózd). Továbbá hangsúlyos helyet foglalnak el – a táncegyüttes repertoárjában először – a bordalok, a Heveder zenekar tagjainak nagyszerű tolmácsolásában.

Az előadásban több meghívott koreográfus közreműködött: Kis István és Kis Demeter Erika, Farkas Tamás és Farkas Ágnes, Tőkés Zsolt és Tőkés Edit, Melles Endre, Tekeres Gizella. Az előadás zenei szerkesztője Fazakas Levente, jelmeztervező Furik Rita, kellékmester Zayzon Ádám, rendező-koreográfus Ivácson László.

A bemutatóra szeptember 21-én, kedden 19 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban, majd szeptember 22-én és 23-án is megtekinthető az előadás. Jegyek a Központi Jegyirodában kaphatók munkanapokon 9-16 óra között (telefonszám 0267-312104). Az előadás létrejöttét támogatták: a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Csoóri Sándor Alapon keresztül, a Magyar Kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alapon keresztül. A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.