A Sportnap címet viselő projektet értékelte ki november 25-én a kézdivásárhelyi Kicsid Gábor Sportcsarnok előterében Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke, Kocsis Zoltán a Sportiroda vezetője és Davit Mamulyan örményországi ESC önkéntes. A három hónapig futó projekt a Kovászna Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság társfinanszírozásával valósult meg. A sajtótájékoztatón készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán.

A projekt részeként a szervezők hagyományteremtő céllal október közepén a céhes város első Pro Urbe díjasának tisztelegve a néhai Kalith Attiláról nevezték el a Sportnapot, melyre több mint 200 személy regisztrált be, ahol a szervezők olyan mozgásos játékokat és mozgásformákat igyekeztek megmutatni, amelyek aktívan megmozgatták minden résztvevő testrészét, mindamellett hangulatos időtöltésnek is kiválóan megfeleltek. A csütörtöki sajtótájékoztatón Kocsis Zoltán ismertette részletesen Kalith Attila eredményeit, aki 1963–79 között a kézdivásárhelyi Traktor és Amidex sportegyesületek atlétikai szakosztályainak vezetőedzője volt. Nevéhez fűződnek a város legkimagaslóbb atlétikai eredményei. 1965-ben egyik tanítványa országos bajnok lett. Atlétái negyvenegy nemzetközi versenyen vettek részt, öt egyéni és négy csoportos Balkán-bajnoki címet szereztek. A kézdivásárhelyi atlétika fénykorában tanítványai 61 országos bajnoki címmel gazdagították a város hírnevét.

Ezt követően Ráduly Attila az egésznapos rendezvény elemeit mutatta be. A sajtó képviselői többek között megtudhatták, hogy az ingyenes eseményt egy több órán át tartó szaladással nyitották meg, ahol szép számban megjelentek a Turóczi Mózes- és a Petőfi Sándor Gimnáziumok diákjai is. A futással párhuzamosan lehetőség adódott benevezni az ugrókötélbajnokságra és ki lehetett próbálni különböző ügyességi játékokat, mint például a japán mokurut is. Délután az asztalitenisz-, a lábtenisz- és a dekázási bajnokságok kerülte előtérbe. A dékázásban az ifjak kategóriában az első helyezést - Nagyoláh Róbert, a második helyezést - Hegyeli Márk a harmadik helyezést pedig Szávuly Dénes - Richárd érte el. A 18-35 évesek kategóriában első helyen Vitán Domokos, második helyen Straua Medárd és a harmadik helyen pedig Erős Rudolf állhatott fel a képzeletbeli dobogóra. A több órás lábteniszbajnokság után a következő eredmények születtek: I. Bodó Márk és Gázsmér Ernő, II. Opra Roland és Gergely Botond, III. Gábor Erik és Vitán Domokos. A Sportnapot 18 órakor a Sinkovits Stadionban Kalith Attila emlékére egy emlékfutással zárták, átadva egy oklevelet a család számára.

A sajtótájékoztató végén bemutatásra került a Davit Mamulyan által készített népszerűsítő rollup mellett egy rövid film is.

Fotó: Petek Taykan és Fozocos George