Elkezdődhet a jégpálya befödése és turisztikai információs iroda létesül Kézdivásárhely főterén – az ezekhez szükséges EU-s és kormánytámogatásokkal és az önrész előrelátásával módosult a város költségvetése a csütörtöki soros tanácsülésen.

Elfogadták Kézdivásárhely 2014-es évi mérlegét, miszerint az előrelátott jövedelem 79%-át sikerült megvalósítani – a hiányzó rész az ipari parkot kivitelező céget terheli, aki nem úgy haladt a munkálatokkal, ahogy be volt tervezve, ezért nem jött be a számláinkra az EU-s támogatás – részletezte Bokor Tibor polgármester.

Nem változik a szemétszállítás ára, amennyiben a megyei szolgáltató nem emeli az árakat, a Gosp Com Kft. ugyanakkor egy szemetes autóval és egy személygépkocsival bővítené a leltárát, derült ki a Zonda Balázs igazgató által előterjesztett 2015-ös költségvetésből, melyet a városatyák elfogadtak.

14,8 hektár legelő szabadult fel a közelmúltban a város határában, ennek bérbeadására közbeszerzési eljárás szerint versenytárgyalást kell kiírni. Azzal a feltétellel, hogy helyi legyen a bérlő, a tanácsosok elfogadták a szabályzatot.

Mai napig nem teljes a város vagyonának leltára, évről évre újabb és újabb tételeket fedeznek fel a hivatal munkatársai. A lista ezúttal is jópár tétellel bővült, a testület pedig láttamozta.

Április 8-án derül ki, ki nyerte a versenytárgyalást a Kézdivásárhelyhez tartozó falvak víz- és csatornahálózatának bővítésének kivitelezésére. A munkálat lebonyolítója a megyei Gosp Com, a kézdivásárhelyiek pedig önrésszel kell, hogy hozzájáruljanak a befektetéshez. Ez történt meg a soros ülésen, valamint a szóban forgó területek pályázatba való befoglalásáról is döntöttek az elöljárók.

Kisebb vita alakult ki a második ipari park megépítéséhez szükséges bankkölcsön miatt, a polgármester előterjesztése szerint 50%-os önrészre van szükség az 1,9 millió lejes beruházáshoz. Az ellenzéki tanácsosok szerint a városnak elég pénze van ahhoz, hogy hitel nélkül is előteremtse ezt az összeget, Bokor Tibor kiemelte, akkor viszont az útjavításoktól kell majd levágni ezt az összeget. A kérdésben nem született döntés, a városatyák erre egy rendkívüli ülésen keresnek majd megoldást.

Soron kívül juthat lakáshoz egy 18 éves fiatal, akit, családjával együtt a Kézdivásárhelyiek megmentettek a kilakoltatástól. Az eset kapcsán többen felszólaltak, megköszönték az összefogást a civileknek, és hasonló cselekedetekre buzdították a lakosságot. A tanácsosok jóváhagyták a lakáskiutalást.

Az ülés végén a fizetéses parkolás jövőjének megtárgyalására is sor került: Tóth Csilla, az önkormányzat jogásza ismertette a három forgatókönyvet, ami jelenleg körvonalazódik. Az első a szerződés egyoldalú felbontása a városháza részéről (ennek kártérítéses vonatkozású jogi következményei lehetnek), a második az, hogy kivárják a korábban említett per lezárulását, a harmadik, hogy leülnek tárgyalni a csíkszeredai vállalkozóval, és közös nevezőre jutnak.

Itt megoszlottak a vélemények: az RMDSZ-es elöljárók egyértelműen a fizetéses parkolás fenntartása mellett álltak ki: „vegyék figyelembe, hogy a fizetéses parkolás megszüntetése anarchiához vezet”, hangsúlyozta Hegedűs Ferenc. Kelemen András RMDSZ-es tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy a városi tanács nem pártolhat fel törvényszegőket, akik azért kaptak bilincset, mert nem tartották be a szabályokat. Ilyés Botond EMNP-s tanácsos szerint nem mindenkinek járt egyformán a kerékbilincs, ezért protekcionizmussal vádolta meg a City Parking céget. Az ügyben Teacă Constantin berecki lakos is felszólalt, aki az önkormányzat ellen pert kezdeményező civilek képviselője, aki a néppártos elöljárókkal egyetemben a szerződés azonnali felbontását követelte, az MPP-s tanácsosok egy része osztozott a véleményen, mások viszont kivárnák az ítélet kiközlését, ugyanis sem a prefektúra, sem a brassói táblabíróság nem fogalmazott meg még írásban jogerős indoklást.