A Zöld Nap Egyesület az elmúlt napokban a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes-, és a Molnár Józsiás Gimnázium negyedikes, ötödikes és hetedikes diákjához látogatott el a Madarak és Fák Napja alkalmából. A tematikához illő játékos és ismeretterjesztő feladatokkal – hang-, és képfelismeréssel, szólások-közmondások gyűjtésével, ügyességi játékokkal – hívták fel a figyelmet a madarak és a természetvédelem fontosságára. A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook adatlapján.
A tevékenység során hangsúlyozták azt is, hogy a legnagyobb veszélyt az élővilágra az élőhelyek elpusztítása, rontása, felszámolása jelenti, ennek a hátterében nagyrészt a nagyüzemi mezőgazdaság áll. Ugyanakkor az interaktív tevékenységek során arról is hallhattak a tanulók, hogy 2024-ben az idei év madara a kerecsensólyom az év fája pedig a bükk. Az először 1902-ben megszervezett Madarak és Fák Napja Chernel István ornitológus nevéhez fűződik, azóta ünnepeljük minden év május 10-én.
Bár több mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből. Nem véletlen, hogy a madarak mellett a fák is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezen a jeles napon. A fák lassítják az éghajlatváltozást, és számos „szolgáltatással” védik egészségünket, jóllétünket. A jeles nap célja a társadalom és az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítása, ugyanakkor megismertetni a gyerekekkel a környezetükben élő különböző fajokat és élőhelyüket. Az interaktív bemutató az Európai Szolidaritási Testület résztámogatásával valósul meg.
Szerző: Ráduly Attila
Fotó: Derya Yavlar és Özlem Üner