A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület június 18-án a Nemere Útján egy könnyen teljesíthető kerékpártúrával folytatta az idei szezont. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán.

A szombat reggeli rendezvényen a 46 fős lelkes csapat a Nemere Útja zöldútvonal C jelzéseit követve a céhes városi Sportcsarnok előtti térről Torja fele tekert. A községközpontba érve a bringások a 2008-ban kialakított Árpád parkban tartottak egy pici pihenőt, megtekintve az ott található látványosságokat is, aztán a Nagy és Kiság patakai völgyében rejtőzködő Futásfalva felé vették az irányt. A település központjában a bringások friss forrásvízzel tölthették meg az addigra már jócskán kiürült kulacsukat. Ezt követően Ikafalvára érve egy hosszabb megállót tartottak. Ott megtudhatták, hogy Ikafalva egyike Háromszék legrégebbi, hihetőleg még a letelepedési korban alakult falvaink egyike. Papok hegye háta mögötti rejtett helyzete mutatja, hogy e falu még akkor épülhetett, midőn az emberek lakaikat még elrejteni voltak kénytelenek.

Információval gazdagodva a kerékpárosok Felsőcsernátonba tekertek, megtekintve az Ika vár tornya közelében található medence hideg vizét is. A megérdemelt pihenés után, a csapat egy része felsétált az Ika várhoz is, ahol a gyönyörű táj, a felhők mögött leskelődő nap sugarai elkápráztató élménnyel zárta a napot.

A kerékpártúra rendhagyónak bizonyult, nemcsak a kedvező időjárásnak köszönhetően, hanem annál is inkább mert a túrát a szervezők ezúttal is a gyerekes családoknak is szánták. Így a legkisebb résztvevő az 5 éves Bács Tímea volt, aki saját biciklijén fedezhette fel csodálatos vidékünket. A szervezők köszönik mindenkinek a kitartást és a családias hangulatot, amelyben a túra zajlott, a támogatóknak pedig a lehetőséget, hogy a biciklitúrák, valamint a Nemere Útja projekt folyamatos népszerűsítése megvalósulhat. A túra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatásával valósult meg.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Veres Flóra és Davit Mamulyan