A Zöld Nap Egyesület alakulása óta tizenkettedik alkalommal hirdetett fotópályázatot, a legújabb téma az "Ezek is mi vagyunk" volt. Idén az online térben, szerényebb körülmények között, rendhagyó módon online mutatták be a Vigadó Művelődési Ház Galériájába a zsűri által értékelt legjobb fotókból válogatott kiállítást. A megnyitóról készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán!

A járványügyi helyzetre való tekintettel a közönség nélkül megtartott kiállításmegnyitót Tamás Réka a Vigadó Művelődési Ház​ sajtóreferense köszöntötte az élő közvetítésbe bekapcsolódó látogatókat, Ráduly Attila a Zöld Nap Egyesület elnöke megnyitóbeszédében a résztvevőkkel ismertette a pályázati kiírást. Azt követően a zsűri elnöke Nagy Lajos, a Romániai Fotóművészek Szövetségének titkára a beküldött pályaműveket méltatta. A kiállítás színvonalát A megnyitó színvonalát Pálkó Bernát (felkészítő tanára Kis Emese) és Imre Mária Anita (felkészítő tanára Gligor Zoltán), a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző diákjainak témába vágó műsora emelte. A pályázat célja volt a fotósok művein keresztül felhívni a nagyközönség figyelmét az ember és a természet kapcsolatára, szépségére és annak hibáira. Ebbe beletartoztak a pozitív példák mellett az olyan alkotások is, ami sokkolók, figyelemfelkeltők és elgondolkodtatók. Háromtagú zsűri (Nagy Lajos, Bede Gábor és Kelemen Gábor.) választotta ki a legjobbnak ítélt nyolcvannégy munkát, majd ezek közül a nyerteseket. A pályázat megjelenésére, lebonyolítására a zoldnap.info portál adott helyet. A meghirdetett fotópályázatra az elmúlt öt hónap során száztizenkilenc versenyző 317 izgalmas és gyakorta újszerű pályaműve érkezett be a Kárpát-medence különböző térségeiből.

Nyertesek névsora: I díjazott: Dimény Krisztina (Szilágykraszna), II. díjazott: Bárdos Tamás - Vízesésnél - (Budapest) és a III. díjazott: Kis Emese (Kézdivásárhely) - Gyergyóremete fotója

Dicséretben részesült: Dimény Krisztina (Szilágykraszna) - Csipke bakancs, Dr. Kelemen Nándor Richárd (Kecskemét) - Köd előttem, füst mögöttem, Gombaszögi Róbert ( Kalocsa ) - Lombkorona sétány, Hatvani Ágnes (Budapest) Két út van előttem cimű alkotása.

Gratulálunk minden nyertesnek! A legjobb fotók készítőit névre szóló oklevéllel és díjakkal jutalmazták. A legjobb alkotásokból egy 2021-es, forgatható falinaptár készül. Az előző években kiadotthoz hasonlóan tartalmazza a fontos „zöld napokat”, a programmal kapcsolatos rendezvényeket is. De ez nem jöhetett volna létre a Communitas Alapítvány, a Vigadó Művelődési Ház, az Európai Szolidaritási Testület és a médiatámogatók segítsége nélkül.

Ezúton is köszöni a szervező egyesület a támogatásukat. A kézdii zöldek jövőben ismét „kalandra” hívják a fotósokat. Kövessék figyelemmel a szervezet portálját.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Halis Özcan