Az Országos Színházi Fesztiválon az Yvonne

Harmincadik kiadásához érkezett a bukaresti Országos Színházi Fesztivál, melyet idén online követhetnek a nézők a román televízióban (TVR) november 22-29 között. Az évfordulós rendezvényen az elmúlt 30 év országos viszonylatban legfontosabbnak ítélt, többszörösen díjazott előadásait vetítik le. A Tamási Áron Színházat a Bocsárdi László által rendezett Yvonne, burgundi hercegnő című előadás képviseli a rangos fesztiválon, melyet november 24-én, kedden 18 órától láthatnak az érdeklődők.

Az Yvonne, burgundi hercegnő című előadást 2008 márciusában mutattuk be. Ugyanabban az évben részt vett a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón és Kisvárdán, a Határon Túli Magyar Színházak XX. Találkozóján, ahol elnyerte az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját, Nemes Levente a Duna Televízió különdíját, Kicsid Gizella, Pálffy Tibor és Mátray László pedig egyéni alakításdíjakat kaptak. Az előadásban nyújtott alakításáért Pálffy Tibor elnyerte a 2007/2008-as évad Legjobb Férfi Mellékszereplőjének járó Színikritikusok Díját. A produkciót öt kategóriában is jelölték a 2008-as év UNITER-díjára: a legjobb előadás, legjobb rendezés, legjobb díszlettervezés, legjobb férfi főszereplő és legjobb férfi mellékszereplő kategóriákban. Az előadást bemutattuk Budapesten, Bukarestben, Kolozsváron és Marosvásárhelyen is, 2010-ben pedig a lengyelországi Radom-ban is felléptünk vele a IX. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon, ahol Kicsid Gizella és Pálffy Tibor színművészek alakításdíjakat nyertek.

Az Országos Színházi Fesztivál jubileumi rendezvényére a Tamási Áron Színház mellett a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, és a Nagyváradi Szigligeti Színház kapott meghívást a hazai magyar színházak közül, utóbbi a sepsiszentgyörgyi Zakariás Zalán által rendezett Napnyugat Expressz című előadással.

Amint a szervezők közleményében áll, a harmincadik kiadás alkalmából visszatekintenek az eddigi találkozókra is, az érdeklődők a fesztivál honlapján rövid beszámolókat, összegzéseket olvashatnak a korábbi kiadásokról, melyek két neves színházi szakember, Maria Sârbu și Pompilius Onofrei tollából születtek. A sorozat nyilván az 1990-ben szervezett első fesztiválról szóló összefoglalóval indult, melyben azt próbálta körüljárni a szerző, hogy milyen koncepció alapján szervezték meg a rendezvényt, milyen előadásokat hívtak meg, ezeknek milyen visszhangja volt a sajtóban. A jelenleg 1994-nél tartó fényképes beszámolók sorozata nagyszerűen összefoglalja a rendszerváltás utáni román színház történetét.