A Wegener Pro Sanitate Alapítvány és a Vigadó Művelődési Ház közös szervezésében, június és július folyamán Tudástár nevet viselő előadássorozatot indít, 2021. június 10-én (csütörtökön), 18 órától, elsőként Balla Ede Zsolt íróval és néprajzkutatóval találkozhatnak az érdeklődők, Ősi szimbólumok és az életfa címmel tart előadást Művelődési Ház Nagytermében.

Balla Ede Zsolt életében több mint egy évtizede erősödött meg a képolvasás fontossága, a magyar kultúra és az egyetemes emberi műveltség jelkészlet-ismeretének igénye.

Meggyőződése, hogy a szavakon túli világ megsejtése csak képek által lehetséges. Várkonyi Nándor szavait idézve: „Magunkon tapasztaljuk, hogy mélyebb élményeinknek, elvontabb eszméinknek, valónkat átjáró, névtelen (!) érzéseknek, lelki életünk döntő eseményeinek mily nehéz hű, pontos fogalmi kifejezést adni: rögtön a képhez menekülünk, s a képes beszédet szebbnek, igazabbnak érezzük.”

Nem véletlen, hogy Jézus is példabeszédekben, képes és képletes történeteken keresztül adta át legfontosabb tanításait. A szimbólum tehát sűrített tanítás: általa kevés jellel sokat mondhatunk. A magyarság ősi szimbólumait megragadva pontosabb képet kaphatunk magunkról, nemzetünkről, világban betöltött szerepünkről. Az előadás során szó lesz a Világ Teremtésével összefüggő ismeretekről (őselemek, életfa, csillagképek üzenete), valamint az előadó érinti nemzetünk legfontosabb jelkészletének (fehér ló, csodaszarvas, turulmadár, hármas halom, Szent Korona) és népmeséinknek szinte kimeríthetetlen tanításait is.

Az előadás után lehetőség nyílik további párbeszédre, illetve az előadó könyveinek (Szent földünk rajza, Oltáron az Olt, A szív kápolnája) megvásárlására és dedikálására is.

Belépés regisztráció alapján. A helyek száma korlátozott.