Incze László Céhtörténeti Múzeum - Incze László Céhtörténeti Múzeum

Incze László Céhtörténeti Múzeum

» Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra a Székelyföldön a 19-20. század fordulóján - vándorkiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban

Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra a Székelyföldön a 19-20. század fordulóján - vándorkiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban - Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra a Székelyföldön a 19-20. század fordulóján című időszakos vándorkiállítás megnyitójára kerül sor 2012. augusztus 19.-én, vasárnap 19 órakor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.Köszönetet mond Kolumbán Imola önkormányzati képviselő. A kiállítást megnyitja: Dimény Attila muzeológus, az Incze László Céhtörténeti Múzeum részéről valamint Kovács Árpád művészettörténész a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont részéről.Házigazda: Miklós Zoltán múzeumigazgató.Közreműködik: Kiss Irisz hegedűn, Fancsali Emőke oboán, mindketten a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola XII. osztályos diákjai.A kiállítás megtekinthető október 4.-ig.A kiállítás Székelyföld 19-20. század fordulójának polgári lakáskultúrájából és használati tárgyaiból nyújt ízelítőt. A 19. század első felének lakáskultúráját meghatározó empire és biedermeier után pár évtizeddel több új stílusirányzat alakult ki, sokszor egymás mellett élt: a historizáló neostílusok (1840-1900), a szecesszió (1895-1905) majd az Art Deco (1910-1930). A most kiállított bútorok jelentős része historizáló stílusú. A szalongarnitúra, az ebédlő és a hálószoba ónémet stílusú. A masszív, sötét színű és épületszerű bútorok legfőbb jellemvonása a monumentalitás és a zömökség. Épületekre emlékeztetnek a különböző párkányok, pillérek, timpanonok és a dúsan faragott díszítmények is. A tekintélyt sugalló bútorok, a műveltséget, gazdagságot, pompát sejtető kiegészítőkkel, használati tárgyakkal együtt elsősorban a társas érintkezés színhelyén, a szalonban és az ebédlőben a háziak tekintélyét, státuszát hangsúlyozták, közvetítették a vendégek számára. A 19. század végén igen elterjedt volt ez a bútortípus, mivel a feltörekvő polgári középosztály is megvásárolhatta. A kiállított bútorok a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum tulajdonát alkotják. 2011-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával sikerült megvásárolni. Hajdanán Bartha László (1907-1991) és Bartha Lászlóné Bagoly Margit (1914-2010) tanítóházaspár pávai lakását díszítették. A kiállított szalon, ebédlő és hálószoba életszerű bemutatását számos kiegészítő tárgy teszi lehetővé. Ezek többségét kézdivásárhelyi és székelyudvarhelyi polgári családok leszármazottai adták kölcsön a kiállítás idejére.

Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra a Székelyföldön a 19-20. század fordulóján című időszakos vándorkiállítás megnyitójára kerül sor 2012. augusztus 19.-én, vasárnap 19 órakor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

Köszönetet mond Kolumbán Imola önkormányzati képviselő. A kiállítást megnyitja: Dimény Attila muzeológus, az Incze László Céhtörténeti Múzeum részéről valamint Kovács Árpád művészettörténész a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont részéről.

Házigazda: Miklós Zoltán múzeumigazgató.

Közreműködik: Kiss Irisz hegedűn, Fancsali Emőke oboán, mindketten a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola XII. osztályos diákjai.

A kiállítás megtekinthető október 4.-ig.

A kiállítás Székelyföld 19-20. század fordulójának polgári lakáskultúrájából és használati tárgyaiból nyújt ízelítőt. A 19. század első felének lakáskultúráját meghatározó empire és biedermeier után pár évtizeddel több új stílusirányzat alakult ki, sokszor egymás mellett élt: a historizáló neostílusok (1840-1900), a szecesszió (1895-1905) majd az Art Deco (1910-1930). A most kiállított bútorok jelentős része historizáló stílusú. A szalongarnitúra, az ebédlő és a hálószoba ónémet stílusú. A masszív, sötét színű és épületszerű bútorok legfőbb jellemvonása a monumentalitás és a zömökség. Épületekre emlékeztetnek a különböző párkányok, pillérek, timpanonok és a dúsan faragott díszítmények is. A tekintélyt sugalló bútorok, a műveltséget, gazdagságot, pompát sejtető kiegészítőkkel, használati tárgyakkal együtt elsősorban a társas érintkezés színhelyén, a szalonban és az ebédlőben a háziak tekintélyét, státuszát hangsúlyozták, közvetítették a vendégek számára. A 19. század végén igen elterjedt volt ez a bútortípus, mivel a feltörekvő polgári középosztály is megvásárolhatta. A kiállított bútorok a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum tulajdonát alkotják. 2011-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával sikerült megvásárolni. Hajdanán Bartha László (1907-1991) és Bartha Lászlóné Bagoly Margit (1914-2010) tanítóházaspár pávai lakását díszítették. A kiállított szalon, ebédlő és hálószoba életszerű bemutatását számos kiegészítő tárgy teszi lehetővé. Ezek többségét kézdivásárhelyi és székelyudvarhelyi polgári családok leszármazottai adták kölcsön a kiállítás idejére.








Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Incze László Céhtörténeti MúzeumIncze László Céhtörténeti Múzeum
Bejegyezve: 2012-09-29 10:25:03
A kiállítás október 21-ig látogatható. A következõ helyszín a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum lesz. Dimény Attila, a kiállítás szervezõje.
Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!