Incze László Céhtörténeti Múzeum - Incze László Céhtörténeti Múzeum

Incze László Céhtörténeti Múzeum

» Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra Háromszéken - című időszakos kiállítás

Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra Háromszéken - című időszakos kiállítás - Tisztelettel meghívom a - Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra Háromszéken 19-20. század fordulóján - című időszakos kiállítás megnyitójára.A kiállítást megnyitja Dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató és Dimény Attila muzeológus.Közreműködnek Dimény Erika muzeológus és a Molnár Jozsiás Iskola fuvolásai, Szabó Bokor Ildikó tanárnő tanítványai.Az eseményre 2011. november 6.-án, vasárnap 12 órakor kerül sor a Céhtörténeti Múzeumban.A kiállítás megtekinthető 2012 Február 26.-ig.A kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum 2007-től tudatosan gyűjti és dolgozza fel a város polgári emlékeit. Szándékunk széles körben ismerté tenni, annak érdekében, hogy minél több tárgyi emlék maradjon az utókor számára. A zabolai Csángó Néprajzi Múzeummal közösen szervezett jelen kiállításunk a 19-20. század fordulójának felső-háromszéki polgári lakáskultúrájából és használati tárgyaiból nyújt ízelítőt. A 19. század első felének lakáskultúráját meghatározó empire és biedermeier után több új stílusirányzat alakult ki, sokszor egymás mellett éltek a historizáló neostílusok (1840-1900), a szecesszió (1895-1905) majd az Art Deco (1910-1930). Az általunk kiállított bútorok jelentős része historizáló stílusú. A szalongarnitúra, az ebédlő és az egyik hálószoba ónémet stílusú. A tekintélyt sugalló bútorok, a műveltséget, gazdagságot, pompát sejtető kiegészítőkkel, használati tárgyakkal együtt elsősorban a társas érintkezés színhelyén, a szalonban és az ebédlőben a háziak tekintélyét, státuszát hangsúlyozták, közvetítették a vendégek számára. A 19. század végén igen elterjedt volt ez a bútortípus, mivel a polgári középosztály is megvásárolhatta. A fehér hálószobabútor késői rokokó-utánzat 1920-ból. Könnyed, elegáns formái az intim szféra kényelmét, lakályosságát növelik. A kiállított bútor Szegedi László brassói kereskedő tulajdona volt és Szőcs Emesének köszönhetően került be a kiállításba. A kiállított ónémet bútorok a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum tulajdonát alkotják és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásároltuk meg ebben az évben. Hajdanán Bartha László (1907-1991) és Bartha Lászlóné Bagoly Margit (1914-2010) tanítóházaspár pávai lakását díszítették.- A kiállítást rendezte: Dimény Attila és Dimény Erika- Műtárgyakat kölcsönöztek: Szőcs Emese, Johann Taierling, Róth András Lajos, Nagy Éva, Farkas Gábor, Vetró András, Szőke László, a zabolai Pro Museum Egyesület, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, a kézdivásárhelyi Református Egyház és a kézdivásárhelyi Múzeumbarátok Egyesülete.- Anyagilag támogatta: a Székely Nemzeti Múzeum igazgatósága, Kovászna Megye Tanácsa, a Magyar Kulturális Alap, a zabolai Pro Museum Egyesület, kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, az Apex kft. és a kézdivásárhelyi Flamingó virágüzlet.- A kiállított zabolai tárgyak konzerválását és restaurálását Dóczé Levente végezte.- A kiállítás elrendezésében segítségemre voltak Orosz Zoltán és Szőke Éva kollégáim.

Tisztelettel meghívom a - Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra Háromszéken 19-20. század fordulóján - című időszakos kiállítás megnyitójára.

A kiállítást megnyitja Dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató és Dimény Attila muzeológus.
Közreműködnek Dimény Erika muzeológus és a Molnár Jozsiás Iskola fuvolásai, Szabó Bokor Ildikó tanárnő tanítványai.

Az eseményre 2011. november 6.-án, vasárnap 12 órakor kerül sor a Céhtörténeti Múzeumban.
A kiállítás megtekinthető 2012 Február 26.-ig.

A kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum 2007-től tudatosan gyűjti és dolgozza fel a város polgári emlékeit. Szándékunk széles körben ismerté tenni, annak érdekében, hogy minél több tárgyi emlék maradjon az utókor számára. A zabolai Csángó Néprajzi Múzeummal közösen szervezett jelen kiállításunk a 19-20. század fordulójának felső-háromszéki polgári lakáskultúrájából és használati tárgyaiból nyújt ízelítőt. A 19. század első felének lakáskultúráját meghatározó empire és biedermeier után több új stílusirányzat alakult ki, sokszor egymás mellett éltek a historizáló neostílusok (1840-1900), a szecesszió (1895-1905) majd az Art Deco (1910-1930). Az általunk kiállított bútorok jelentős része historizáló stílusú. A szalongarnitúra, az ebédlő és az egyik hálószoba ónémet stílusú. A tekintélyt sugalló bútorok, a műveltséget, gazdagságot, pompát sejtető kiegészítőkkel, használati tárgyakkal együtt elsősorban a társas érintkezés színhelyén, a szalonban és az ebédlőben a háziak tekintélyét, státuszát hangsúlyozták, közvetítették a vendégek számára. A 19. század végén igen elterjedt volt ez a bútortípus, mivel a polgári középosztály is megvásárolhatta. A fehér hálószobabútor késői rokokó-utánzat 1920-ból. Könnyed, elegáns formái az intim szféra kényelmét, lakályosságát növelik. A kiállított bútor Szegedi László brassói kereskedő tulajdona volt és Szőcs Emesének köszönhetően került be a kiállításba. A kiállított ónémet bútorok a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum tulajdonát alkotják és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásároltuk meg ebben az évben. Hajdanán Bartha László (1907-1991) és Bartha Lászlóné Bagoly Margit (1914-2010) tanítóházaspár pávai lakását díszítették.

Békebeli otthonok

Békebeli otthonok

Békebeli otthonok

Békebeli otthonok

Békebeli otthonok

Békebeli otthonok

Békebeli otthonok

Békebeli otthonok


- A kiállítást rendezte: Dimény Attila és Dimény Erika
- Műtárgyakat kölcsönöztek: Szőcs Emese, Johann Taierling, Róth András Lajos, Nagy Éva, Farkas Gábor, Vetró András, Szőke László, a zabolai Pro Museum Egyesület, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, a kézdivásárhelyi Református Egyház és a kézdivásárhelyi Múzeumbarátok Egyesülete.
- Anyagilag támogatta: a Székely Nemzeti Múzeum igazgatósága, Kovászna Megye Tanácsa, a Magyar Kulturális Alap, a zabolai Pro Museum Egyesület, kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, az Apex kft. és a kézdivásárhelyi Flamingó virágüzlet.
- A kiállított zabolai tárgyak konzerválását és restaurálását Dóczé Levente végezte.
- A kiállítás elrendezésében segítségemre voltak Orosz Zoltán és Szőke Éva kollégáim.

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!