A törökországi Özlem Üner februárban érkezett egy évre önkénteskedni a Be Active Be Green ESC program keretén belül a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesülethez.

Az alábbi beszélgetésből kiderül, hogy milyen tevékenységeket végez, milyen tapasztalatokat szerzett és hogy megéri-e önkéntesnek lenni.
Tudnál mondani nekem néhány szót magadról?
A nevem Özlem Üner, jelenleg 23 éves vagyok. Törökországból érkeztem ide, ahol dietetikusként szereztem diplomát. Pillanatnyilag önkéntesként tevékenykedem a Zöld Nap Egyesületnél.
Mennyi ideje vagy itt, és mikor érkeztél?
Február 18-án érkeztem, szóval körülbelül két és fél hónapja vagyok itt. (az interjú pillanatában – szerk.)
Mi motivál a legjobban?
Ami a legjobban motivál abban, hogy előre tartsak mindenek felett az, hogy láthassam magam, ahogy sikereket érek el. Sikerszerető és maximalista embernek tartom magam, ezért minden feladat tökéletes elvégzése motivál a legjobban.
Mit gondolsz az itteni emberekről és kultúráról?
Hogy őszinte legyek, mikor először Romániába érkeztem, azt hittem sokkal jobban fog hasonlítani a nyugatibb, „sztereotipikusabb” európai országokhoz. Ezzel szemben nem gondolom, hogy sokban különbözne Törökországtól. Nagyon hasonlónak tartom ami a kultúrát illeti, és nagyon kedvelem a helyi embereket, mivel nagyon segítőkészek és kedvesek.
Miért döntöttél úgy, hogy a Zöld Nap Egyesületnél szeretnél önkénteskedni?
Mielőtt Romániába jöttem volna, beadtam a jelentkezésem több projektre is, mivel nagyon magával ragadott az önkénteskedés koncepciója. Nagyon szerettem volna, ha elfogadják a jelentkezésem az Egyesületnél, mert rettentően támogatom a munkásságukat és azt, amit képviselnek.
Szereztél itt barátokat?
Jelenleg rajtam kívül négy másik török és egy azerbajdzsáni lány önkénteskedik az Egyesületnél, és mind nagyon jó barátok vagyunk. A tény, hogy mind törökül beszélünk nagyon sokat segít, mivel nagyban megkönnyíti az egymással való kommunikációt. De úgy gondolom, rajtuk kívül is sikerült barátokat szereznem, tekintve, hogy kifejezetten szociális személynek tartom magam, aki könnyen barátkozik.
Mik a terveid a jövőre nézve?
Amikor a jövőmre gondolok, biztosra tudom, hogy nem akarok csak simán visszatérni Törökországba ahogy az önkéntes időszakom véget ér. Nagyon szeretnék Európában maradni, akár itt, akár egy másik országban. Szeretnék munkát találni a szakmámban, vagy elvégezni egy mesteri képzést. Mivel töltöd a szabadidődet?
Általában próbálok beszélgetni és szocializálódni a helyiekkel, vagy igyekszem meglátogatni minél több helyet Románián belül, kipróbálni minél több helyi ételt és minél több betekintést nyerni a helyi kultúrába. Persze a pihenésről sem feledkezem meg, mivel nagyon mozgalmasra szoktak a heteim sikerülni.
Mi volt az eddigi kedvenc élményed itt?
Volt alkalmam eljutni Sinaia-ra, ahol a Peleș-kastély teljesen elvarázsolt.
Gyakran van honvágyad?
Természetesen nagyon hiányzik a családom, a barátaim, a szülőhazám teljes egészében. Igazából nagyon hiányzik az otthoni életem. Viszont egyetemi éveim során is egy másik városban éltem, szóval azt hiszem már megszoktam, hogy a családomtól távol élek.
Az interjút készítette Fülöp Timea a Zöld Nap Egyesület szakmai gyakornoka