November 2-án Heal The Earth, reloaded edition (Gyógyítsd meg a Földet, újra töltve) címmel a Zöld Nap Egyesület sajtótájékoztatót tartott a szervezet székhelyén. Kedd délelőtt Ráduly Attila projektkoordinátor ismertette az elmúlt hetekben megkezdődött projektet. A sajtótájékoztatón jelen volt Kis Emese és Sebestyén Henrietta mentorok, az örményországi Davit Mamulyan, Nane Sahakyan, Lilit Araqelyan és a törökországi Petek Taykan is.

A Zöld Nap Egyesület kilencedik ESC projektje a Heal The Earth, reloaded edition nevet kapta, melynek legfőbb célja, hogy kialakítson az emberekben és a társadalom egészében egy új környezettel kapcsolatos viselkedésmintát. Ugyanakkor elősegíteni azt a felismerést, hogy a gazdasági, társadalmi és ökológiai jelenségek egymással kölcsönös függésben vannak, nem alá-fölérendeltségi, hanem mellérendeltségi viszonynak kellene lennie közöttük. A projekt másodlagos célja, hogy a fogyasztói társadalom tudatában legyen életmódja következményeinek és tisztán lássa, hogyan is élhet környezettudatos életmódot. A tájékoztatón kiemelték a hagyományos kerékpáros tevékenységek mellett a Nemere Útja zöldutvonal fejlesztésére fektet hangsúlyt is. Ugyanakkor a Mozgó Délutánok rendezvénysorozat, a nappali bejárós táborok, a szaladás (tájfutás, futóversenyek, 24 órás futás stb..), a tollasozás és az asztaliteniszezés népszerűsítésére nagyobb figyelmet szentelnek. A változatos tevékenységek hatására várhatóan a résztvevők közelebb érzik majd magukhoz a mozgást, mint a testi és lelki egészség megőrzésének egyik módját; szívesen és gyakrabban űzik majd ezeket a sportágakat, valamint, látva a figyelemfelkeltő erőfeszítéseket, egészséges életmód kialakítására törekszenek.

Az önkéntesek segítségével különös figyelmet fordítanak most is az Európai Szolidaritási Testület (ESC) és a különböző ifjúsági cserék által kínált lehetőségek népszerűsítésére. A háttérmunkákból is kiveszik a részüket, promóciós termékeket készítenek, beletanulnak a blog- és vlogvezetés rejtelmeibe, illetve számos nyelvleckén és képzésen vesznek részt. Ugyanakkor a két településen zajló zöld nap sulik folytatását, a nyelvklubok és a nemzeti estek szervezését is magába foglalja ez a projekt.

Támogató: Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps - ESC)

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Fozocos George