A Légy önkéntes, tápláld a lelkedet! címet viselő projektet ismertette november 19-én a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület székházában Ráduly Attila, az egyesület elnöke, Derzsi Katalin projektmenedzser és Polixeni Ntanou görögországi ESC önkéntes. Az egy hónapig futó projekt a Kovászna Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság társfinanszírozásával valósul meg. A sajtótájékoztatón készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán.

A projekt egyik részeként november első hétvégéjén Csernátonban tizenhét, 16-35 év közötti fiatal egy interaktív műhelymunkán vehetett részt. A háromnapos csoportmunka során egy átfogó kampányt dolgoztak ki az önkéntesség népszerűsítésére. Az önkéntesség Háromszéken is egyre népszerűbb, azonban mutatói még mindig nem érik el a nyugati országokét. Nem csoda, hisz számos tényező szükséges ahhoz, hogy egy fiatal önkéntes munkát végezzen. A sajtótájékoztató során kihangsúlyozták, hogy minden civil szervezetnek szüksége van önkéntes csapatra, akik segítik munkájukat. A több évtizedes tapasztalatuk alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a helyi civil szervezeteknek gyakran nehézséget okoz az önkéntesek toborzása, másrészről pedig az önkéntesek sem jutnak kellő információkhoz, hogy hol és milyen területen lehetne önkénteskedni. A legtöbb ember elsősorban családi, illetve baráti körében önkénteskedik, és csak ezután segít a tágabb környezetének. Nem ismert számukra, hogy a közösségi akciókban való részvétel számos előnnyel jár a fiatal életében. Olyan készségeket fejleszthet az önkéntes, amelyek elengedhetetlenek a hasznos, hatékony jövő kialakításában.

A sajtótájékoztató második felében bemutatásra került a népszerűsítő banner mellett egy rövid filmet is. Ezt követően a projekt kidolgozói ismertették azt a többnyelvű színes kiadványt is, amely online és nyomtatott formában lesz elérhető. Az ingyenes kiadvány többek között tartalmazza az önkéntesség pontos meghatározását, lehetőségeket helyi, regionális, valamint nemzetközi szinten is. Ugyanakkor bemutat néhány helyi szervezetet és ezek elérhetőségeit, ajánlatait is.

Fotó: Veress Nikolett Adrienn