A Molnár Józsiás park fejlesztését című projektet ismertette május 12-én a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület székházában Ráduly Attila, az egyesület elnöke, Derzsi Katalin projektkoordinátor, Rămneanţu Krisztina tájépítész és Ötvös Boglárka, a városháza kommunikációs irodájának munkatársa.

A sajtótájékoztatón készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány idén immár tizedik alkalommal hirdette meg a „Zöldövezet” programot, amelynek a Városi Zöldövezet komponensében a Zöld Nap Egyesület, a helyi önkormányzattal és a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületével partnerségben 9000 lejt pályázott és nyert meg. Tavaly a kézdivásárhelyi „zöldek”, a Háromszéki Közösségi Alapítvány és a Polgármesteri Hivatal együttműködése révén a „Tekerj egy jó célért” akció nyomán egy mozgásparkot sikerült kialakítani a kézdivásárhelyiek kedvenc sétálóhelyén, idén a megpályázott összeget a park fejlesztésére, környezetbarát módon való átalakítására fordítanák.

„Elsősorban a park hátsó részének átalakítását tervezzük, ez magába foglalná a nem túl esztétikus műanyag kukák cseréjét. A következő négy hónapban négy szabadtéri foglalkozást tervezünk, amelyek során nyolc fából készült madáretetőt helyeznénk ki, ezeket a város tanintézményeinek tanulói akár örökbe is fogadhatják.” – mondta el Derzsi Katalin. A Zöld Nap Egyesület projektkoordinátora hozzátette: eddig a Bod Péter Tanítóképző IX.A osztálya jelezte, hogy a tél folyamán is figyelnének az egyik madáretetőre, ellátnák eleséggel a madarakat.

Azért, hogy az odalátogatók még jobban megismerjék a fák szárnyas lakóit, információs táblákat helyeznének el a sétányok mellett, ugyanakkor elkészülne a Molnár Józsiás Park tájékoztató kiadványa. A megpályázott összegből a zöldövezet felújítására is jutna, emellett a parkban levő játszótér dróthálóját fakerítéssel helyettesítenék.

A legérdekesebb újítás talán az a szabadtéri mini-amfiteátrum lenne, amit a park hátsó részében, a betonkerítés közelében alakítanának ki.
„Első lépésként faedényekbe árnyékkedvelő, évelő növényeket ültetnénk, farönk-szeletekből készülne el a térelválasztó tábla, a szabadtéri tanteremben farönkök lesznek az ülőalkalmatosságok. Emellett kúszónövényeket, borostyánt és vadszőlőt telepítenénk.” - vázolta fel a létesítmény tervét Rămneanţu Krisztina a városháza tájépítésze.

A kezdeményezők próbálnak minél több helyi lakost bevonni a kivitelezésbe, ugyanakkor bíznak abban, hogy a kis zöld-szigetet elkerülik a rongálók.

A projekt összköltségvetése 14221 lej, melyből 9000 lej vissza nem térítendő támogatás, a felújított parkot négy hónap múlva az idei Őszi Sokadalom alkalmából adnák át.

A beszámoló szerdán a Profi Rádió weblapján jelent meg.
Szerző: Kertész Tibor
Fotó: Clara Bejarano Sanchez