A Zöld Nap Egyesület egy újabb külföldi lehetőséget kínált a kézdivásárhelyi fiataloknak augusztus 4–12 között a „RISC” program keretén belül az Erasmus+ résztámogatásával. Az ifjúsági csere helyszíneként a hetedik legnagyobb település szolgált Magyarországon, Kecskemét. Az ificserén készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

A tíz napos ificserén több nemzetiség is képviseltette magát, többek között voltak görögök, törökök, ukránok, macedónok, portugálok, magyarok és nem utolsó sorban székelyföldi magyarok is. Utóbbiak közé tartózott: Tuzson Helén Diána, Klára Kamilla, Balogh Ákos, Dáni Eszter, Kovács Tihamér, Derzsi Katalin és Ráduly Attila. A szállás a város központjában volt a Leövey Klára Kollégium kétszemélyes szobáiban. Itt a nemzetiségek keveredve foglalták el a szobákat, ezzel is közelebb hozva a különböző kultúrákat egymáshoz. Az étkezés, a reggelit illetően a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, egyik osztálytermében, valamit az ebéd és a vacsora pedig a négycsillagos Három Gúnár Hotel éttermében volt biztosítva, ahol finomabbnál finomabb ízekkel találkozhattunk. Az ificsere elsődleges célja volt, hogy minél jobban megismerjék és közelebb kerüljenek egymáshoz a résztvevők. A szervezők különböző játékokkal készültek, amelyek nagyon szórakoztatóak és hasznosak voltak. A kommunikáció a különböző etnikumok közt zökkenőmentesen angolul folyt. A kötelező programok mellett minden nap volt szabad idő, a közös esték pedig, jó alkalmat kínáltak a hosszú éjszakába nyúló ismerkedésre. Sőt olyan is előfordult, amikor az egész napot a fürdőzésnek szentelhettük, a város legjobb fürdőhelyén.

Az első nap az ismerkedésről szólt, olyan típusú játékokat játszottunk, mellyel könnyedén megjegyeztük egymás neveit. Például: akinek dobtad a labdát, annak kellett hangosan mondani a nevét is. Az elkövetkező napokban játékos kreatív feladatokat oldottunk meg. Egyik ilyen újszerű feladat volt megalkotni egy teljes új képzeletbeli országot „Everywheria”, kitalálni annak a fővárosát, himnuszát és zászlóját. Ezeknek a programoknak a célja a csapatépítés volt, melynek során együtt dolgoztunk, így érezhettük mindannyian, hogy fontos szerepet töltünk be az adott csoportban. Természetesen ez is angolul történt, tehát egy új út nyílt az angol nyelv tanulásának és beszédkészségének a fejlesztésére. A program végére egy összetartó „családdá” alakultunk, jó barátokat szereztünk, többek lettünk, hisz egy ilyen program olyan lehetőséget kínál, amit otthon a komfort zónákban nem tudunk megtapasztalni. Tehát nem kell félni attól, hogy nem tudok annyira jól angolul és inkább kihagyom a lehetőséget, hisz az akadályok segítenek hozzá a sikerhez, rengeteg tapasztalattal és friss tudással térhettünk haza.

A résztvevő fiatalok ezúttal köszönik a Zöld Nap Egyesületnek, a kecskeméti Nyitott Szemmel Egyesületnek a szervezést, valamint a programban való részvétel lehetőségét.

Fotó: Derzsi Katalin és Ráduly Attila

Szerző: Klára Kamilla