2019. június 22-30. között a Zöld Nap Egyesület képviseletében egy újabb magyarországi ifjúsági cserén vettek részt kézdiszéki fiatalok. Az ifjúsági csere a közkedvelt kirándulóhelyen a Kecskemét melletti Lakiteleken került megrendezésre, ahol a résztvevők egy erdei iskolában voltak elszállásolva. Az ificserén készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

Ezúttal hat ország (Portugália, Ukrajna, Szlovénia, Macedónia, Magyarország és Románia-Háromszék) fiataljai (13-16 éves korosztály) kaptak arra lehetőséget, hogy kilenc napon keresztül együtt lakjanak és más országokból érkező diákokkal, megismerjék egymás kultúráját, ezalatt közös projekten dolgozva megtanulták a nem formális oktatás eszköztárát is használni. A Sense and Emotion nevet viselő ifjúsági csere témája többek közt a tinik viselkedési szokásai és a mindennapi rutinjuknak a megismerése volt.

Az ifjúsági csere ideje alatt a résztvevők a más országok résztvevőivel angolul kommunikáltak. A háromszéki csapat hat főből állt: Harai Adrienn, Finta Erna, Kerezsi Bernadett, Rancz Gyárfás Hanna és Dobrea Alexandra. Őket kísérte csoportvezetőként Szabó Attila, a Zöld Nap Egyesület titkára. Az első nap természetesen ismerkedéssel telt, a helyszín felfedezésével és máris sok-sok vicces élménnyel. Az ismerkedést követően a résztvevők különböző műhelymunkákon valamint szabadtéri és egyéb tevékenységekben vettek részt. A projekt során lehetőségük volt különböző kultúrák felfedezésére is. Nem csak az interkulturális estről alatt, amelyben alkalmuk volt megismerni más országok sajátosságait, ízletes ételeiket megkóstolhatták, hanem a mindennapi kapcsolatokról is beszélek, amelyet az egész csoporttal együtt ápoltak. Ezáltal a személyiségük is fejlődött.

"A mindennapi élet új kihívásokat és tapasztalatokat hozott. Az első két napban hatalmas önbecsülést szereztem, miközben különböző típusú csapatépítő játékokat játszottam. Csodálatos volt látni, hogy ezek az egyszerű és szellemes játékok felszabadították minden egyes egyént. Ahogy teltek a napok, nyilvánvaló volt, hogy mindenki kényelmesen és nyugodtan érezte magát." - osztotta meg gondolatait az egyik résztvevő.

A fiatalok a műhelymunkákon kívül lehetőséget kaptak, hogy szabadidejükben strandoljanak és közösen a többi ország résztvevőivel felfedezhessék Kecskemétet, valamint egy 1 órás hajóútra is sor került a Dunán. A résztvevő fiatalok ezúttal köszönik a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületnek, a kecskeméti Nyitott Szemmel Egyesületnek a szervezést, valamint a programban való részvétel lehetőségét. A csere az Európai Unió résztámogatásával, az Erasmus+ program keretén belül valósult meg.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Harai Adrienn és Szabó Attila