2015. december 14-23. között a Zöld Nap Egyesület képviseletében egy újabb spanyolországi ifjúsági cserén vettek részt kézdivásárhelyi fiatalok. Ezúttal is négy ország (Spanyolország, Lettország, Románia-Székelyföld és Litvánia) résztvevői ismerkedhettek meg egymás kultúrájával és Tenerife (Kanári-szigetek) varázslatos világával. Az Iceberg Europe nevet viselő projekt az Európai Unió támogatásával, az Erasmus+ program keretén belül valósult meg.

Az ifjúsági cseréről készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán!

A székelyföldi csapat hat főből állt: a Nagy Mózes Elméleti Líceum XII. osztályos diákjai, Kovács Ildikó, Papp Henrietta és Orbán Renáta,a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium végzős diákja, Bartha Veres Anna valamint Imre Júlia, aki jelenleg kolozsvári egyetemista. Őket kísérte csoportvezetőként Ramneantu Krisztina, a Zöld Nap Egyesület önkéntese és a helyi önkormányzat alkalmazottja.

Az alábbiakban Orbán Renáta résztvevő részletes beszámolóját ismerheti meg az olvasó.

"Mindannyiunk számára örök emlék marad a Tenerifén töltött tíz nap. Szeptemberben, amikor készülni kezdtünk az ifjúsági cserére még nem tudtuk, hogy milyen érzés lesz december közepén lehúzni a bakancsot és a síkabátot, bepakolni a rövidnadrágot és napszemüveget, hogy elmenjünk a napsütötte Tenerifére.
December 13-án hajnalban indultunk el Bukarestbe, ahonnét Barcelona volt az első megálló, majd (a végére már unalmas) repülés után érkeztünk meg a Kanári-szigetek legismertebbjére. A program 14-én kezdődött, így saját magunk ismerkedtünk a környékkel és egymással legelső este. Másnap aztán mind megérkeztünk a La Esperanza kempingbe, ahol elfoglaltuk helyünket és megkezdtük az ismerkedést a lett, a litván és a helyi (Kanári-szigetek valamelyikéről érkezett) résztvevőkkel. A szervezők olyan csapatépítő játékokkal készültek, melyek segítségével nagyon hamar megtudtuk egymásról a legfontosabb dolgokat. Beszéltünk az elvárásainkról és félelmeinkről. Átvettük a programot és szabályokat találtunk ki. Másnap reggel pedig belevágtunk a feladatunkba: a jéghegy víz alatt maradó, nem szembetűnő részeit a felszínre hozni. Az ’Iceberg Europe’ név tehát tökéletesen lefedte az ottlétünk célját. A kultúránk azon részeit igyekeztünk megmutatni, melyek nem közhelyesek, melyek túlmutatnak a népviselet, zászló, hagyományos ételek bemutatásán. Más népek hatásai a közösségünkre, hogyan kerültünk ide, hagyományaink, jelenlegi életünket befolyásoló tényezőkről beszélgettünk, leginkább a buszon, miközben körbeutaztuk a szigetet.
A saját blúzunk kidekorálása, karkötőkészítés, tűzgyújtás, térképen való igazodás, az óceánban való fürdőzés és búvárkodás mellett látogattunk barlangot, trópusi erdőt, az El Teide vulkánt- Tenerife legmagasabb pontja (3718m)-, múzeumokat. Voltunk számtalan városnézésen, hegyet másztunk, egy helyi egyesületnek segítettünk a szigeten élősködő kártékony növényeket irtani. Készítettünk hagyományos ételt és utaztunk a helyi tömegközlekedéssel.
Esténként az egyes nemzetek külön bemutatót tartottak, így tudtuk meg, hogy a Kanári-szigeteket hét jelentősebb sziget és több kicsi sziget alkotja, a lettek igyekeztek minket a nyelvükön tanítani, a litvánok egy tipikus karácsonyi vacsorára hívtak minket. Mi pedig igyekeztünk bemutatni a székelység eredetét, hagyományainkat. Kóstolót vittünk a pityókás kenyérből, a vaddisznó szalámiból, mézeskalácsból és házicsokiból, valamint néptáncot tanítottunk.
Minden este leültünk és megosztottuk egymással az aznapi legjobb és esetleges legrosszabb pillanatainkat. Aki pedig még tartalékolt energiát az salsa-t tanult, társasjátékozott.
Azt hiszem elmondhatjuk egy életre szóló élmény volt. Feszegettük saját határainkat és felfedeztünk ismeretlen helyeket. Megismertünk más nemzeteket és mindenikünk késztetést érzett utolsó este, hogy odamenjen a másikhoz és a hátára ragasztott lapra leírja azt a pillanatot/érzést, amiért örül, hogy megismerte.

Köszönettel tartozunk A Zöld Nagy Egyesületnek, hogy lehetőséget kaptunk és képviselhettük 2015. december 14-22. között környékünket Tenerifén."