2024. május 20 – 26. között a Zöld Nap Egyesület által öt résztvevő (négy fiatal + egy csapatvezető) kapott lehetőséget, hogy ellátogassanak a spanyolországi Lleida városába. A csapat tagjai: Erdély Betty, Fazakas Szabolcs, Gál Bence, Venczel Tamás és Cseh Emese-Ottilia, mint csapatvezető.
Az ificsere az „Innovative Curriculum” nevet viselte, amelynek fő célja a résztvevők kommunikációs készségének fejlesztése, a 123Appnak a megismerése, ezáltal fejlesztve a számítógépes tudásukat. Ezen kívül a katalán kultúrával is megismerkedtek. A nemzetközi találkozón készült fotók az Egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.
A programban négy országból vettek részt (Magyarország, Románia (Erdély), Spanyolország és Törökország). A hosszú utazást követően a résztvevők megérkeztek Lleida városába, ahol a szervezők szeretettel fogadták őket. A gyors ebéd után ismerkedésre került sor az országok tagjaival, majd a népszerű kahoot játék segítségével a szervezők felmérték Lleida városával kapcsolatos tudásunkat is. Hétfő reggel meglátogattuk az egyik közeli várost, Balaguert, ott Sandra Madueno Marin üdvözölt és kis kézzel készített hátizsákokat is kaptunk ajándékba, a moziteremben pedig Balague történetét vetítették le nekünk.
Nem messze a polgármesteri hivataltól egy nagyon kedves tárlatvezetővel a ” Museu de la Noguera” múzeumot látogattunk meg, amely lehetőséget kínál a látogatónak, hogy bejárja Al-Andalus három kultúrájának együttélési történetét. A Museu de la Noguera őrzi Balaguer város régészeti és történelmi örökségét, és támogatja az erre épülő kutatásokat, hogy jobban integrálódjon hátországába. A tartalmas múzeumi látogatás után a város egyik gótikus épületét is meglátogattuk, a Santa Maria templomot, a város feletti magasságban, egy meglehetősen finoman megőrzött fallal összhangban, amely a 15. századból származik. Elköszönve a polgármester asszonytól vissza utaztunk Lleidába és az ebéd után csoportos foglalkozás és a másnapi teendők megbeszélése következett. Kedden Lleida város nevezetességeit látogattunk meg, Nayim Tami vezetésével. ” La Seu Vella” Lleida katedrális, egy fallal körülvett erőd belsejében található, amelyet többször megtámadtak, egy gyönyörű kolostor, hatalmas toronnyal. A környéken számos nézőpont található, ahonnan egész Lleida látható. Szerdán a jégtörő játékokat követően a szervezők bevezettek az 123App rejtelmeibe, kis videók összeszerkesztése, zenei alapok hozzáadásával. Mivel nekünk is hasonló videókat kellett szerkeszteni, nekiláttunk a kérdőívek alapján kérdezni az utca embereit, fiataljait Lleida nevezetességeiről, amit előzetes beleegyezésükkel fel is vettünk telefonjainkkal. Csütörtökön hajnalban beutaztunk Barcelonába, ahol megcsodálhattuk a Sagrada Família bazilikát, Szent Eulália katedrálist, Güell parkot, Batlló házat, utólag a Barceloneta parton pihentünk meg, majd az utolsó busszal visszautaztunk lleidaba. Pénteken az 123App segítségével kisebb csoportokra osztva összeállítottuk a riportfilmeket és szerre bemutattuk a produkciókat. Szombaton Lleida egyik legismertebb ünnepségén is részt vettünk. A ” L’Aplec del Caragol” egy találkozó, amelyet 1980 óta minden évben, egy májusi hétvégén tartanak a Segre folyó és a lleidai Champs-Élysées partján. Ez egy gasztronómiai esemény, ahol a csigák a főszereplők, és amely magában foglalja a zenét és rengeteg látogatót. 2010-ben 200 000 látogatója volt és tizenkét tonna csigát fogyasztottak el.
Összességében egy nagyon jó nemzetközi programban volt részünk. Megismerkedtünk új emberekkel és kultúrákkal és az ificsere által rengeteget fejlődtünk mind az angol nyelvű kommunikációban, mind személyiségileg is. A résztvevő fiatalok ezúttal köszönik a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületnek, a spanyolországi Social Sport Egyesületnek a szervezést, valamint a programban való részvétel lehetőségét. Az lleidai ificsere az Európai Unió résztámogatásával, az Erasmus+ program keretén belül valósult meg.
Szerző: Cseh Emese-Ottilia