A "... kis pacsirta” című rajzos-dalos könyv 2015-ben jelent meg. Szerzője, Sántha Emőke népdalénekes, rádiós szerkesztő több mint húsz éve tanít népdalokat a Kallós Zoltán Alapítvány gyerek- vagy felnőtt népzene- és néptánctáboraiban. A füzet öt tájegység (Dunántúl, Moldva, Felcsík, Kalotaszeg, Mezőség,) 5-8 népdalát tartalmazza. Különlegessége az, hogy elsősorban olvasni még nem tudó gyermekeknek, szüleiknek és pedagógusaiknak szól, oly módon, hogy a szerző az éneksorokat csaknem soronként lerajzolta, hogy a kisebbek is megjegyezhessék, megtanulhassák és megértsék a szöveget. Kotta ugyan nincs a dalokhoz, de idén nyáron elkészült a kolozsvári rádióban az a CD melléklet is, amelyen a Válaszúti Szórványkollégium 1-4 osztályos tanulói éneklik a dallamokat, a Kallós Népzene Iskolában tanuló szamosújvári zenésznövendékek kíséretében.

A „Bíborba, bársonyba, gyöngyöskoszorúba” című múzeumpedagógiai kiadvány a Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményét bemutató Válaszúti Néprajzi Múzeum tevékenységeihez készült. A szintén gyermekeknek való füzet kivágható papírbabákat tartalmaz, melyek a múzeumban is bemutatott öt néprajzi tájegység (Kalotaszeg, Mezőség, Szék, Moldva, Szász vidék) kiállításon is látható népviseleteibe „öltöztethetőek”. Az asszony- és férfiviseleteket, valamint a kiegészítőket is bemutató rajzok szigorúan követik a múzeum termeiben látható viseletek díszítéseit.
A könyveket kereskedelemben nem forgalmazzák, az érdeklődők, pedagógusok eddig is csak a Kallós Alapítványon keresztül szerezhették be. A könyvbemutató során mindkét kiadvány megvásárolható lesz.