BORDOS László Zsolt:
SPIDRON SZTEREÓ 3D OBJEKT MAPPING INSTALLÁCIÓ
Megnyitó: 2017. augusztus 31., csütörtök, 19 óra
3d animáció: Bordos László Zsolt
Spidron rendszer: Erdély Dániel
Zene: Darko Kolar aka DEKODE
Szakmai Partner: Christie Digital
Megtekinthető: 2017. szeptember 01-03, naponta 11–22 óra között

SPIDRON KÉPEK ÉS KÉPLETEK
ERDÉLY Dániel előadása, augusztus 31., csütörtök, 19 óra

Spidron Rendszer
Térben deformálható és folyamatosan mozgatható sík háromszöglapháló - alapeleme az "S"-alakú Spidron - , amelynek jellemzője, hogy kétféle háromszög különböző méretű változataiból egymást váltva spirálisan épül fel. Ezen síkidomok élei mentén a síkalakzatot meghajtva különböző, eddig nem ismert téri harmonikázó felületek, zárt héjak és labirintusok építhetők. A matematikusokat is érdekli a spidronfelületek világa. Például egy kockát a kocka élhosszúságával jellemzett szabályos térbeli spidronhatszög két, egymással azonos térfogatú de tükörszimmetriát mutató darabra vágja. Ugyanilyen hatszögekből más kerületi élekkel egy másik platoni test az izokaéder is kettévágható, sőt, négyoldalú és nyolcoldalú térkitöltő elem alkotható.

Egyszemélyes próbálkozások után egy nemzetközi kutatócsoport, a Spidron Team Erdély Dániel vezetésével 15 éve, intenzívebben 10 éve dolgozik, az eredetileg 1979-ben Rubik Ernő formatan órájára elkészített konstrukció változatain. Spidronok elképesztő formagazdagságáról a milliós példányszámban megjelenő Science News 2006 októberi és a Pour la Science a 2014 májusi számában is többoldalas cikket közölt.

A formatanulmány felhasználásra került köztéri alkotásként Magyarországon, Hollandiában és Ausztriában. Előadásokon és kiállításokon szerepelt Japántól Kanadáig, Indiától Chiléig számos országban. Részévé vált az iskolai oktatásnak.

A spidronok kutatása továbbra is folytatódik. Izgalmas terület a Spidronok íves, hajtott változata a SpHidron. Ilyen még a "spidronizált" (spidronokra bontott) tórusz síkbateríthető változatának kidolgozása.

Erdély Dániel PhD
tervező, kutató
Spidron Mapping

Bordos László Zsolt fényalkotása a Spidront, mint inspiráló formát használja. A geometrikus alakzat vizuális lehetőségeit ragadja meg a tárgyvetítés (object mapping) segítségével.

Bár számos korai előzménye is volt, a tárgyvetítés, mint önálló műfaj megjelenése és megnevezése 2006-2007-re tehető, amikor kísérletező művészek a világ több pontján – így Magyarországon is - megunták a sík felületekre történő vetítést és elkezdtek háromdimenziós tárgyakra, díszletekre vetíteni. A tárgyvetítés monumentális válfaja az architekturális vetítés vagy más nevén az épületvetítés.

A 3d animáció, mint művészek által használt eszköz, valamint a nagy teljesítményű videoprojektorok megjelenése lehetővé tette a mozgóképes tárgyvetítés speciálisabb alkalmazását. Napjainkban már olyan komplex vetítésekre van lehetőség, ahol a néző nehezen tudja érzékelni a valódi és a virtuális jelenségek határvonalát. A vetítésnek mindig van egy valós, fizikailag létező eleme (tárgy, épület) amelyre rávetül a fény által hordozott virtuális tartalom. Az alkotói folyamat során a művész elkészíti a valós felület pontos, virtuális mását és ennek segítségével hozza létre a mű kreatív rétegét. Végül ezt a kreatív tartalmat a valós, térbeli formára (tárgyra, épületre, stb.) vetíti vissza. A virtuális 3d animáció visszavetítése a valódi 3d-s térre és a kettő kombinációjából adódó játék a néző számára újszerű, sokszor meglepő, meghökkentő vizuális élményt nyújt.

Ezt az élményt fokozandó, Bordos az anaglyph sztereoszkópiát is segítségül hívja.
Az anaglyph sztereoszkópiá olyan képalkotási módszer, mely segítségével egy képben a térlátás illúziója kelthető. Ha két enyhén eltolt pontból készített képet mutatunk külön-külön a megfelelő szemnek, kialakul egy virtuális mélységérzet. A térlátás úgy valósul meg, hogy a szemeink által észlelt két enyhén eltolt képet agyunk valós időben feldolgozza és egybeteszi.

„A néző nem tudja a megszokott módszereivel értelmezni a látottakat, az érzékei cserben hagyják (hiszen a vetített kép módosítja a vetített felületet). A vetítés kizökkenti a nézőt a megszokott érzékelési és észlelési sémáiból, új értelmezési folyamatra készteti!
Meggyőződésem, hogy a tárgy- és épületvetítés túlmutat a technikai kuriózum kategóriáján. Egy olyan új vizuális nyelvről van szó amely képes megszólítani a ma emberét!”

Bordos László Zsolt
3d mapping művész
SPIDRON Sepsiszentgyörgyön

Hazaérkezett a Spidron. Apai nagyapám még a közelben született, Bolyai Farkas és János városában, Marosvásárhelyen. Mielőtt eljövök Sepsiszentgyörgyre, ellátogatok a régi otthonába, mely város hatott a művészetére, gondolkodására. Spitzer István-ként született, ezt magyarosította „Erdély”-re. Ez a névadás egyáltalán nem volt tehát önkényes, ahogy a „Spidron” neve sem az. Nem nehéz kitalálni, hogy a szó eleje erre a gyökre, gyökérre is utal, miközben az általa jelzett formára, a spirálra és a pók hálójára (angolul „spiderweb”) is, Az is érezhető talán, hogy az elnevezés a görög sokszög, a „poligon” végződéséből örökölte az „-on” záró betűpárt („γωνία” /gonia/ = szög, πολύγωνος, πολυγώνιος /polügonosz, poligoniosz/ = sokszögű*. Ez utóbbi másik jelentése a „sokat szülő”, de térdet is jelent, aminek ellenoldala ugye maga a térdhajlat.

Ennyit a névadásról. 1979-ben vagy 1980-ban Rubik Ernő formatan órájára egy egyszerű, Diósgyőri Papírgyárban készített lapból készítettem el az első mozgó Spidron-reliefet. Előtte síkban, még szakmunkástanuló időmben készítettem hasonló rajzokat. Talán, ha nem 9-szögűvel kezdem, előbb rájövök a mozgatható változatra. Így 4-5 évet vesztettem, de azt hiszem, a döntő lökést Rubik adta azzal, hogy elámult rajta, mire nagy nehezen kibökte, hogy „Ilyet nem láttam még soha!”. Utána évek múltak el, mielőtt egy román kristályfizikusnő, Cristiana Grigorescu, meglátta, amikor véletlenül Budapestre vetődött, mert Ausztriából hazajövet, a határon rájött, hogy van még egy napja az útlevelében a kinntartózkodásra. Vissza nem engedték már, így egy magyar, iparművészeket szállító buszra került, amely Budapestre hozta. Ezen a buszon utazott egy családi barátunk is, a kiváló textiltervezőnő, Preiser Klára. Épp aznap történt, hogy meglátogattam – azt hiszem, Mester utcai műtermében –, amikor Cristiana is ott töltötte ajándéknapját. Meglátta a mozgó geometriai szerkesztésemet és attól fogva el nem állt leveleinek és képeslapjainak folyama. Ragaszkodott hozzá, hogy mutassam be a konstrukciót tudósoknak, kristályfizikusoknak a Jeruzsálemben 4 évvel később kezdődő 12. Kristálynövesztési Világkonferencián. Hogy a határozott tiltakozásomból hogy esett mégis, hogy 4 év múlva ott álltam 80 tudós előtt és angol nyelven felfedezésemet ismertettem, most nem taglalhatom, de megtörtént, ez bizonyos.

Az események onnantól felgyorsultak. Máig tartó kényszerkölcsönhatásban vagyok alkotásommal, amely nem öncélú formai játék, hanem, úgy tűnik, beláthatatlan következményei és lehetőségei vannak a geometriában és a fizikában. A Spidron szerkezet és nyúlásmentes, egyszerre a sík minden irányából „anyagot” összegyűjtő deformációja számos alkalmazásra is lehetőséget nyújt.

Remélem, hogy a 2017. augusztus 31-én tartandó előadásomon sikerül közösen belekóstolnunk ebbe a látszólag egyszerű, de rendkívül különös tulajdonságokkal rendelkező geometriai kalandba.

Köszönettel,
Erdély Dániel

*Ezúton is megköszönöm Perczel István nyelvészeti segítségét!
Az események a pulzArt 5 kortárs összművészeti fesztivál részei.

FIGYELEM! Az erős fényhatás valamint hangos zene használata miatt a kiállítás megtekintését 6 év alatti gyerekeknek, terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasoljuk!