Rusznák Arthur-Cristian: Caravaggio - Az irgalmasság hét cselekedete

2024. június 27-én, csütörtökön 18 órától nyílik a sepsiszentgyörgyi Lábasház emeleti termeiben Rusznák Arthur-Cristian Caravaggio – Az irgalmasság hét cselekedete című képzőművészeti tárlata.
A kiállítás középpontjában hét olyan alkotás áll, melyeket Caravaggio híres festménye, Az irgalmasság hét cselekedete inspirált. A fiatal művész doktori kutatása során az eredetiség és a múlt képeinek újraértelmezése összetett kérdését vizsgálta, a klasszikus műveket kiindulópontként használva művészi kutatásaihoz.

Caravaggio alkotásainak intenzitása és stílusbeli újításai a kortárs művészben a legmélyebb és legautentikusabb kreatív impulzusokat ébresztették fel, és kimeríthetetlen inspirációforrássá váltak számára. Ez a mély kapcsolat tükröződik a jelenlegi kiállításon is, ahol az irgalmasság hét cselekedete modern szemléletben kerülnek újraértelmezésre, kortárs témákat és társadalmi kihívásokat feldolgozva.

A kiállított művek nem egyszerűen Caravaggio alkotásainak reprodukciói, hanem vizuális párbeszédek a múlt és a jelen között. Caravaggio vizuális nyelvét használva a kortárs művész a mai világ valóságait kutatja és kérdőjelezi meg, új életet és új értelmet adva a klasszikus motívumoknak. Minden egyes mű híd a századok között, bemutatva, hogy az irgalmasság és együttérzés egyetemes témái továbbra is relevánsak és mélyen szükségesek modern társadalmunkban.

A kiállítást megnyitja: Sántha Imre Géza, művészettörténész.

A tárlat 2024. augusztus 16-ig látogatható.