A csernátoni IKA Képzőművészeti Alkotóműhely, az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete (EMME), valamint az Incze László Céhtörténeti Múzeum tisztelettel meghívja a kézdivásárhelyi múzeumban 2022. április 24-én, vasárnap 12 órakor sorra kerülő Csángóföldi reflexiók
című tárlat megnyitójára.

A jelenlévőket köszönti: dr. Dimény Attila, múzeumvezető és Rákosi Árpád, Csernáton Község polgármestere
Tárlatot megnyitja: Lénárt Tamás művészettörténész, Jánó Kinga népdalokat ad elő, Éltes Barna tilinkózik.

"Jelen kezdeményezésünk azon megfontolásból született, hogy hozzájáruljon a maga szerény, de a képi kifejezőerő révén hatni tudó eszközeivel egy létében, identitásában veszélyeztetett közösség, a csángómagyarság iránti fokozottabb odafigyelés felkeltéséhez. Ezen szándéktól vezéreltetve szeretnénk ugyanakkor, hogy a mostani tárlat létrehozásában közreműködő képző- és fotóművészek köre a továbbiakban is fennmaradjon, és lehetőleg tovább bővüljön. A cél pedig, hogy a közösen megszerzett tapasztalatokból szellemileg építkezzünk, újabb és újabb látószögből tanulmányozva és hitelesen megjelenítve a csángómagyarság küzdelmekkel teli életvitelét, hagyományos életterének eltűnőben lévő arculatát. Ilyenképp ihletet merítve ezen önazonosság tudatában súlyos károkat szenvedett népcsoport szellemi-kulturális hagyatékából, felmutatva örökérvényű, manapság is megtermékenyítőleg ható értékeit. Mindezen jobbító szándékú törekvés közben igyekezvén, hogy kulturális intézményeink támogatásával időközben ismét napirendre kerüljön a 2020 nyarán szárnyát bontogató, de a járvány miatt elnapolt külsőrekecsini alkotótábor."
Székely Géza, a tárlat kurátora


ALBERT LEVENTE
ANDRÉ CSONGOR
ÁBRAHÁM IMOLA
ÁBRAHÁM JAKAB
ÁDÁM GYULA
BALOGH ZOLTÁN
BARA BARNABÁS
BARABÁS ZSOLT
BARTHA ÁRPÁD
BÁLINT ZSIGMOND
CSILLAG MÓNIKA
CSUTAK LEVENTE
DEÄK BARNABÄS
ELEKES GYULA
ČLTES BARNA
FORRÓ ANTAL
FORRÓ ÄGNES
KONCZ-MÜNICH ANDRÁS
KONCZ-MÜNICH JUDIT
M. LOVÄSZ NOÉMI
MAGDÓ ISTVÁN
MOLDOVÁN MIHÁLY
SÁROSI CSABA
SZÉKELY GÉZA
TAIERLING PÉTER FERENC
VAJNA LÁSZLÓ
VASS CSABA
VETRÓ ANDRÁS
VETRÓ B.S. ANDRÁS
ZILAHI NONO

A tárlat megtekinthetó az Incze László Céhtörténeti Múzeumban, Kézdivásárhely, Gäbor Áron tér / 10. Udvartér 1. 2022. május 8-ig, kedd-péntek: 9-16, szombat, vasárnap: 9-14 óra között.

https://www.facebook.com/events/525337472309176/