Augusztus 12-én a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület önkéntesei is csatlakoztak az "Otthonról Haza" címmel megszervezett nagyszabású kerékpártúrához. A Határon átívelő bringatúra egy olyan Kárpát-medencét behálózó eseménysorozat, amely a nemzeti összetartozás gondolatköréhez kapcsolódóan aktív programokon keresztül kívánja összekötni a határon innen és túl élő magyarokat. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.

A konkrét bringázás (43 km) mellett a Zöld Nap Egyesület csütörtök reggel egy standot is felállított, ahol a résztvevők játékos keretek között sajátíthatták el a gyalogosokra és a kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb közlekedési szabályokat és azok betartásának fontosságát. Hangsúlyt fektetve a kerékpártörténeti áttekintésre és a törvény által előírt biztonságos biciklizéshez elengedhetetlen felszerelések bemutatására is. A bringáról nem hiányozhat a hatékony fékberendezés, a működőképes kormányzási rendszer, a csengő, a lámpa és a fényvisszaverő elemek. Megfigyelhető, hogy a közlekedési szabályokat a legtöbb közlekedésben résztvevő nem ismeri megfelelő pontossággal, amely számos forgalmi helyzetben eredményez bizonytalanságot. Azon jelenlévők akik helyesen töltötték ki a villámgyors kerékpáros KRESZ tesztet, a Zöld Nap Egyesület gondozásában, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt által támogatott Bringabarát közlekedés füzetecskével is gazdagodtak.

Köszönjük a felkérést a helyi Önkormányzatnak, hogy ezen akció keretén belül a résztvevő gyerekek, gyakran a szülővel karöltve megtanulhatták, átismételhették az alapvető közlekedési szabályokat.

Fotó: Ráduly Attila és Tamás Rebeka