Daniel Spoerri: Megemészteni a múltat ‒ Eat Art és objektművészet

MEGNYITÓ: LIGETFALVI Gergely kurátor, 2018. szeptember 13., csütörtök, 17:00 óra
HELYSZÍN: MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér (Szabadság tér 2., Sepsiszentgyörgy, Románia)
A kiállítás 2018. november 30-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között.Daniel Spoerri (1930) művészi karrierjét balett-táncosként kezdte, majd a színház és az irodalom világában próbált szerencsét. Mégis képzőművészként vált világhírűvé, amikor harminc évesen megalkotta az első csapdaképeket: piszkos edények, üres üvegek, hamutartó és cigarettacsikkek asztalra, székre vagy másfajta alátétre rögzített, jellemzően étkezés utáni maradványegyütteseit, melyek köznapi, vízszintes helyzetükből függőlegesbe fordítva, képként lógnak a falon.

Az étkezési szituáció összekapcsolása a képzőművészettel nem állt meg ennyivel: a hetvenes évek elején Spoerri már a napjainkban is elevenen élő Eat Art művészeti irányzat híres-hírhedt megalapítójaként szerepelt a nyugat-európai köztudatban.

Művészi tevékenysége számára az Eat Art azonban korántsem jelentett végső állomást. Az örökké nyughatatlan, mindig megújulásra képes Spoerri, aki hosszú élete során Európa számtalan országát bebarangolta, bekebelezte, műveibe olvasztotta kultúránk megannyi ismert vagy méltatlanul elfeledett művészeti produktumát. A művészt posztmodern világunk elsőrangú archeológusává avatják tárgyak rengetegéből építkező, azonnal felismerhető asszamblázsai, vagy Párizsban, Bázelben, Kölnben és Salzburgban berendezett szentimentális múzeumai.

Nem feledkezhetünk meg a szobrász Spoerriről sem, aki mindenestül bronzba öntötte saját egykori párizsi manzárdszobáját – aki kíváncsi rá, látogasson el a művész olaszországi szoborkertjébe: a Giardino di Daniel Spoerriben száz szoborcsoportot lehet felkutatni Toszkána olajfái között bolyongva.

„Daniel Spoerri Galacban született a zsidó származású Isaak Feinstein és a svájci Lydia Spoerri gyermekeként, akik keresztény misszionáriusokként tevékenykedtek. 1941-ben Feinstein a jászvásári pogromban vesztette életét. Egy teljes évbe telt, amíg Lydia Spoerri hat gyerekével elhagyhatta az országot.

Kiállításunk, mely az Eat Artra és a Spoerri objektművészetében testet öltő kulturális archeológiára fókuszál, a művész első eredeti műveket bemutató tárlata Romániában.”

LIGETFALVI Gergely

Az esemény része a pulzArt6 Kortárs Összművészeti Fesztiválnak.

Kurátor: LIGETFALVI Gergely
Koordináció: KISPÁL Ágnes-Evelin és Attila
Sajtókapcsolatok: KNOP Ildikó
Vizuális tanácsadó: VÁNCSA Domokos
Fordítások: PIELDNER Judit és Martin
Technikai személyzet: Oskar BUTT, KOCSIS István

Külön köszönet: Barbara RÄDERSCHEIDT, Susanne NEUMANN, MIHÁLY Judit, VARGHA Mihály, Olga STEFAN, TAMÁS István

https://magma.maybe.ro/archive.php?id=284#SHU