A december elején érvénybe lépő fizetős parkolás a Gábor Áron teret, a Petőfi Sándor utca Boldog Özséb templomig tartó útszakaszát, a Kaszárnya előtti parkolót, a Függetlenség utcát, az Ady Endre utcát, a Kossuth Lajos teret, a Márton Áron teret, a Szőcs József utcát, valamint a Dózsa György utat érinti. A parkolásért reggel fél kilenc és délután fél öt között kell fizetni, kerékbilincselés nem lesz, aki pedig elfelejt jegyet váltani, egy napijegy megvásárlásával kiválthatja büntetését.

Kézdivásárhely Helyi Tanácsa a májusi soros tanácsülésen határozott arról, hogy szükséges a fizetős parkolás visszavezetése Kézdivásárhely néhány közterületére. Az intézkedésre azért van szükség, mert napközben lehetetlenné vált a parkolás Kézdivásárhely központjában, valamint a főtérre bevezető részeken. A tanácsosok a korábbihoz képest egy jóval megengedőbb határozatot dolgoztak ki, amelynek célja a rendteremtés.

A Helyi Tanács új határozata négyféle bérletet kínál: lesz havi és éves, jogi személyek számára lefoglalható parkolóhely, lakóbérlet és fogyatékkal élők számára kiállított bérlet is. A havi és éves bérletet magán- és jogi személyek is igényelhetik, a lakóbérletet csak a fizetős parkoló zónájában lakók válthatják ki. A fogyatékkal élők és azok törvényesen megnevezett kísérői ingyenesen használhatják a parkolókat, elsősorban a számukra kijelölt helyeket. A lakóbérletet az önkormányzattól lehet igényelni a személyigazolvány és a jármű igazolványának felmutatásával, de csak abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre garázs vagy más parkolási lehetőség. A következő zónákban lakók igényelhetnek lakóbérletet: Gábor Áron tér, Márton Áron tér, a 7-től 23-as Udvarterek lakói, a 39-től 46-os Udvarterek és a 69-es Udvartér lakói. A bérletek Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának Adó és Illeték Irodájából szerezhetőek be.

A parkolás munkanapokon 8.30 és 16.30 között lesz fizetős, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon és munkaszüneti napokon ingyenes. A parkolójegyet az automatából lehet megvenni, de SMS-ben is lehetőség van a fizetésre, a táblákon feltüntetett mód szerint. SMS-ben történő fizetés esetében egy órás és egy napos jegy váltása lehetséges. Az ügyfél megerősítő SMS-t kap, amely tartalmazza az időtartamot és az SMS költségét. Teherszállító járművek szabadon parkolhatnak munkanapokon 8.30 és 11.00 óra között, fizetési díj nélkül. A megadott időintervallumon túl parkolójegyet kell váltaniuk. A taxisoknak kötelező az éves bérlet, ennek értéke 120 lej egy évre.

Amennyiben valaki nem vált jegyet vagy érvénytelen jeggyel állomásozik, büntetést kap. A büntetés kifizetésére 48 óra áll az autótulajdonos rendelkezésére, értéke pedig egy napijegy ára, azaz 10 lej. Ha 48 órán belül nem fizeti be a napidíjat, a büntetés 150–300 lejre nő, esettől függően.

Tarifák

A parkolási díjak a következőképpen alakulnak: egy óra parkolás a Gábor Áron téren két lejbe kerül, a további fizetős zónákban egy óráért egy lejt kérnek el. A napidíj értéke 10 lej. Aki SMS-ben vált jegyet, annak egy óra 0,40 euró + áfába kerül, a napidíj 2,1 euró + áfa. A havi bérlet magánszemélyek számára 35 lej, jogi személyek részére 35 lej + áfa. Az éves díj 250 lej magánszemélyek részére és 250 lej + áfa jogi személyek számára. Aki állandó parkolóhelyet szeretne váltani (csak jogi személyek jogosultak), azok évi 600 lej + áfa kifizetésével tehetik meg. A lakóbérlet értéke 25 lej/hónap és 120 lej/év.

A fizetős parkolás kivonatolt változata a www.kezdi.ro honlapról érhető el, ugyanitt található meg a részletes tanácshatározat is.


I. Fejezet: Általános rendelkezések
Bérlettípusok:
- Havi vagy éves – fizikai személyek számára
- Parkolói bérlet a lefoglalt helyre vonatkozóan – jogi személyek számára
- „Riverán” bérlet – „Lakóbérlet”, aki abban a zónában laknak, ahol a parkolásért fizetni kell
- Fogyatékkal élők számára

A parkolói engedély a lefoglalt helyre vonatkozóan a következő intézmények számára engedélyezett: közintézmény, szállodák, kereskedelmi egységek, sportlétesítmény, bankok – ezen intézmények számára az Önkormányzat határozza meg a bérleti díjakat.

Ahhoz, hogy helyet tudjanak lefoglalni az előbb említett intézmények, kérést kell letenniük az Önkormányzat fele, a kért zónában az összparkolók 15%-át kaphatják meg.

Havi vagy éves bérlettel rendelkező személyek az összes fizető zónában parkolhatnak.

A helyhez kötött bérletet előzetesen kell megszerezni, ezt az Önkormányzat adóhivatalában lehet kifizetni, vagy banki átutalással. Amennyiben a banki átutalásra esik a választás, az engedélyt csak a Kincstárból kapott számlakivonat felmutatása után kaphatja meg az illető.

A jogi személyeknek a helyhez kötött engedélyükkel jogukban áll blokkolni saját helyüket. Az engedély 1 évre szól.

Az általános bérlet minimum 1 hónapra és maximum 1 évre szólhat.

A bérlet kizárólag egy autóra érvényes, a rendszámtáblát a bérlet tartalmazza, kivételt képez a következő két eset:
- Pénzügyi lízingszerződés, amikor a tulajdonjog átruházása abban a peridósban történik
- Tulajdonjog átruházása, öröklés, adományozás az előfizetés érvényessége ideje alatt.

Azok a fizikai személyek, akik azokban a zónákban laknak, ahol fizetős a parkolás, engedélyt kell kiállíttatniuk, amelyhez a következő dokumentumok szükségesek:
- Személyazonossági másolat, a jármű igazolványa
- Lakóbérlet csak akkor váltható ki, ha az illető teljesítette adókötelezettségét.
- Bérletet előzetesen kell megszerezni, ezt az Önkormányzat adóhivatalában lehet kifizetni, vagy banki átutalással. Amennyiben a banki utalást választja az illető, az engedélyt csak a Kincstárból kiváltott számlakivonat felmutatása után lehet kiváltani.

A lakóbérlet csak olyan fizikai személyeknek jár, akiknek nincs egyéb lehetősége (garázs, udvar, stb.). Csak egy járműre érvényes, rendszámtábla megadása kötelező.

Azon személyek, akiknek a lakása két utca között helyezkedik el, a kettő küzül pedig csak az egyik rendelkezik fizetős parkolóval, nem kaphatnak lakóbérlet.

A következő zónákban lakók igényelhetnek lakóbérletet: Gábor Áron tér, Márton Áron tér, a 7-től 23-as Udvarterek, a 39-től 46-os Udvarterek és a 69-es Udvartér.

A fogyatékkal élő személyek számára, vagy azon fizikai személyek számára, akik az előbb említett személyeket szállítják, díjmentes a bérlet igénylése.

Az előbb említett bérlettel meghatározatlan időre engedélyezett a várakozás, viszont kötelező feltüntetni jól látható helyen az egyezményes nemzetközi jelzést, amelyet a következő dokumentumokkal lehet kiváltani az Önkormányzat adóhivatalánál:
- Kérés
- A fogyatékossági besorolásról szóló határozat
- Személyi igazolvány másolat
- A felülvigyázói engedély
- Elsősorban azokat a helyeket vehetik igénybe, amelyek a fogyatékkal élők számára vannak fenntartva. Csak egy járműre érvényes, rendszámtábla megadása kötelező.
- Amennyiben a tulajdonos elveszíti bérletét, kérhet hitelesített másolatot az Önkormányzat adóhivatalából.

II. Fejezet: Speciálisan kijelölt helyek adminisztrálása
- A tömegközlekedési járművek a számunkra kijelölt helyre állhatnak meg.
- A bérletek díját a helyi tanács határozza meg évente.
- A parkolás időtartama: munkanapokon 8.30–16.30 között. Szombaton és vasárnap, ünnepnapokon, munkaszüneti napokon ingyenes a parkolás.
- Fizetési lehetőségek: parkoló automata vagy SMS

III. Fejezet: Fizetési lehetőségek és feltételek
- A parkolójegyet az automatából lehet megvenni.
- SMS-ben is lehetőség van a fizetésre, a táblákon feltüntetett mód szerint. SMS-ben történő fizetés esetében egy órás és egy napos jegy váltása lehetséges.
- Az ügyfél megerősítő SMS-t kap, amely tartalmazza az időtartamot és az SMS költségét.
- Teherszállító járművek szabadon parkolhatnak munkanapokon 8:30 és 11:00 óra között, fizetési díj nélkül. A megadott időintervallumon túl parkolójegyet kell váltaniuk.
- A taxisoknak kötelező az éves bérlet, ennek értéke 120 lej egy évre.

A következő járművek mentesek a parkolási díj alól:
- diplomáciai testületek járművei
- rendőrség, helyi rendőrség, csendőrség, a SPP, a tűzoltók, a mentők és a SMURD – küldetésben
- a fogyatékkal élő személyek
- az Önkormányzat tulajdonában lévő járművek
- a város központjába látogató turistabuszok, a számukra kijelölt helyeken

IV. Fejezet: Szabályok és szankciók
- A büntetés kifizetésére 48 óra áll az autótulajdonos rendelkezésére. A büntetés értéke 10 lej, ez az információ a büntetőcédulán is szerepel.
- Az ellenőrzés ideje alatt a járművezetőnek kötelessége megmutatni személyigazolványát, az autó igazolványát, valamint a forgalmi engedélyt.
- Ezen rendelet betartásának ellenőrzését végző helyi rendőrök kötelesek felmutatni szolgálati igazolványukat.
- Ha a járművezető megtagadja a dokumentumok benyújtását, jogsértési szankciót követ el.

Ha jogi személy tulajdonában álló járművel történik szabályszegés, a tulajdonos postán köteles elküldeni a szabálysértő sofőr adatait. Ha elmulasztja vagy hamis adatokat küld, jogsértést követ el. Ilyen esetben a következő adatokat kell elküldeni:
- román állampolgárok esetében:
- keresztnév és vezetéknév;
- tartózkodási engedély – esettől függően;
- egyéni személyazonosító szám;
- személyigazolvány szám.

- külföldi állampolgárok esetében:
- keresztnév és vezetéknév;
- útlevél vagy más személyi igazolvány száma, a kibocsátó állam és a dokumentum kiadásának dátumát.

- jogi személyek esetében:
- a regisztrációs igazoláson feltüntetett név;
- a székhely;
- az egyedi regisztrációs kód vagy a cégjegyzékszám;
- a képviselő személy azonosítási adatai;
- a bankszámla.

Esettől függően, büntetésben részesülhetnek azon járművezetők, fizikai vagy jogi személyek, akik(nek):
a) a parkolási díjat nem fizették ki,
b) a parkolási jegyet nem tették látható helyre,
c) a fogyatékkal élők számára fenntartott parkolóhelyeken álltak meg;
d) meghaladják a parkolási jegy idejét;
e) a mezőgazdasági gépek, az ipari járművek, a 3.5 tonnát meghaladó össztömegű járművek, teherautók,
f) nem a kijelölt helynek megfelelően parkoltak,
g) ha lejárt engedéllyel vagy egy másik személy számára kiadott engedéllyel parkolnak,
h) ha a fizetős parkolóhelyet akadályozzák,
i) más számára megjelölt parkolóhelyet foglaltak el,
j) ha a Városháza engedélye nélkül kereskedelmi tevékenységet végeznek a fizetős parkolóban,
- Az Önkormányzatnak jogában áll helyeket lefoglalni pl. rendezvények kapcsán, aki ezt nem tartja tiszteletben és elfoglalja az előbb említett helyeket, szintén büntetés jár.
A kihágások a következő pénzbírsággal büntetendők:
a) 150 lej – b), c), d), e), f), g), h) pontok;
b) 300 lej – (a), (i), (j), (k) pontok.
- A kihágást elkövető fél számára legfeljebb 48 óra áll rendelkezésére, hogy rendezze a büntetés kifizetését.

V. Fejezet: Tarifák
- A 2017-es naptári évre vonatkozó járművek parkolási díja a következő:
Parkolásdíjak:
a) óradíj: a Gábor Áron téren 1 óra parkolás 2.00 lejbe kerül, Kézdivásárhely közterületén található további fizetős zónáiban 1 óra parkolás 1.00 lejbe kerül.
b) napidíj 10 lej
c) SMS-díjak: 0,40 euro/óra + ÁFA, napidíj 2,1 euro/nap + ÁFA.
Bérletek:
a) havidíj: 35 lej magánszemélyek számára és 35 lej + ÁFA jogi személyek részére;
b) éves díj: 250 lej magánszemélyek részére és 250 lej + ÁFA jogi személyek számára;
Parkolási engedély:
a) parkolási engedély helyfoglalással jogi személyek részére: 600 lej + ÁFA/év;
b) lakók számára kiállított parkolási engedély (csak magánszemélyek részére): 25 lej/hó és 120 lej/év.