Délvidéki dokumentumfilm vetítése Oroszhegyen

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Oroszhegy község Polgármesteri Hivatalával közösen, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával délvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotását mutatja be Oroszhegyen. A Művészeti Karaván elnevezésű program célja délvidéki és felvidéki dokumentumfilmek bemutatása székelyföldi településeken.

Oroszhegyen 2019. június 14-én, pénteken 19 órától a Polgármesteri Hivatalban Siflis Zoltán szabadkai (Délvidék, Szerbia) rendező Örvényben című alkotását vetítik a szerző jelenlétében. Operatőrök: Hoffmann Artúr, Lukács Attila, Farkas Miklós, vágó: Erdudac Antal, zeneszerző: Jovančić Miroslav, producer Szohár Ferenc, Cinemárt Kft., Budapest, gyártó: Nyitott Távlatok, Szabadka, időtartam: 54 perc, a készítés éve 2015.
A naplószerűen szerkesztett film egy dokumentumfilmes időkapszula, filmkrónika az ezredvégén, egy évtizedig tartó balkáni – jugoszláviai – háborúk hétköznapjairól. A film elsősorban a Jugoszláviában – Szerbiában élő magyar nemzetiségű lakosság szemszögéből vizsgálja ezt az időszakot. A film ezekhez a kérdésekhez kötődő élethelyzeteket, sorsokat járja körül.

Ezt követően a magyarkanizsai (Szerbia) Cinema Filmműhely rendezőjének, Csubriló Zoltánnak a „Még oda nem ér az idő...” című filmjét vetítik (időtartama 25 perc, készült 2008-ban). A film főszereplője a Magyarkanizsa határán lévő tanyavilágban él, a helybéliek Szúnyogfaluként emlegetik. Ezen a csendes helyen mintha még az idő is megállt volna...

Siflis Zoltán – rendező (Szabadka, 1952)
A szabadkai Tanárképző Főiskola elvégzése után, 1983-tól általános iskolai magyartanárként dolgozott. Már ezekben az években készített S8-as és 16 mm-es filmeket, elsősorban dokumentumfilm jellegűeket, de több kísérleti és kisjátékfilmet is. A Lifka Sándor Filmklub tagjaként amatőr filmesből független filmessé nőtte ki magát, aki rendezőként, szerkesztőként, s gyakran operatőrként is jegyzi filmjeit. Már a nyolcvanas évek elején kísérletet tett egy szociográfiai filmcsoport létrehozására, amelyet végül is 1985-ben megszervezett az egykori Jugoszláviában – ez lett az első Szociográfiai Film és Videó Műhely. A videofilmben találta meg azt az eszközt, amellyel olcsón, intézményektől függetlenül, cenzúrázás nélkül készíthetett dokumentumfilmeket a vajdasági magyarság történelmi és politikai közelmúltjáról. 1992-ben megalakította a Délvidéki Videokrónika Filmgyártó és Televíziós /tudósító/ Társaságot. Másfél évtizedig, napi rendszerességgel, tudósítottak a Magyar Televízió és a Duna Televízió számára. Több mint 30 rövid és teljes estét betöltő dokumentumfilmet készített. 1997–2006 között rövidebb megszakítással nyári filmiskolát alapított és vezetett. 1998-tól négy alkalommal megszervezte a Kortárs Magyar Filmnapokat, amely több mint tíz vajdasági városban került megrendezésre. Számos szerbiai és nemzetközi filmfesztiválon vetítették és díjazták alkotásait: Magyarországon, Macedóniában, Horvátországban, Szlovákiában, Németországban stb. Pl. a 2014-ben készült Örvényben című filmet a mozgósítások, bujkálások, katonatemetések, bombázások hétköznapjairól beválogatták a berlini SEEF versenyprogramjába /South East Europen Film Festival/, majd Párizsban is bemutatták a balkáni dokumentumfilmnapokon.

1992-től 2017-ig tagja volt a szabadkai – palicsi Európai Filmek Nemzetközi Fesztivál Tanácsának és az Új magyar filmek című program szelektora. Tagja a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének /MADE/, a Magyar Filmakadémiának, a Magyar Filmrendezők Szövetségének.

Díjak, elismerések: Duna TV Nívódíja (Bp., 1996 ), az MTV Nívódíj 1999, Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál alkotói díja, Bodrogvári Ferenc díj 2000-ben , Szabadka város Pro Urbe Díja 2003-ban, Aracs díj 2005-ben, Balázs Béla díj 2011-ben, 2013-ban és 2017-ben a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál emlékplakettje a palicsi filmfesztivál fejlesztéséért, a magyar filmek népszerűsítéséért.

Válogatott filmográfiája:
Villámvasút – 1976, dokumentumfilm etűd
Cím nélkül – 1978, kisjátékfilm
Csapda – 1979, kisjátékfilm
Vázlat egy családról – 1981, dokumentumfilm
Nehéz idők – 1986, dokumentumfilm
Ebben a puszta világban – 1987, dokumentumfilm
Gádorlakók – 1988, dokumentumfilm
Ez egy inkvizíció – 1988, dokumentumfilm
Körtánc – 1991, kísérleti filmetűd
Temetetlen holtjaink – 1991, dokumentumfilm
Tolja a szél a szekeret – 1996, dokumentumfilm
Ahol nincs jövő, ott nincs haza – 1999/2000, dokumentumfilm
Veszendő végeken – 2000, dokumentumfilm
Ránk dőlt a mennyezet –1999-2000, dokumentumfilm,
Múltunk a föld alatt van – 2002, portrédokumentumfilm
Szecessziós Szabadka – 2003, ismeretterjesztőfilm
Az Édentől délre – 2005, portrédokumentumfilm,
Hamis vádak árnyékában – 2005, dokumentumfilm
Hangvarázsló – 2006, portrédokumentumfilm
Akik bennünket néznek, azoknak a szeme tükör – 2006, ismeretterjesztő film
Herceg – 2009, portrédokumentumfilm
Ilan Eldad – 2010, portrédokumentumfilm
Örvényben – 2014/5, dokumentumfilm
A kamerás emberek – 2017, imeretterjesztő dokumentumfilm

Örvényben
Dokumentumfilm, a készítés éve 2014-2015), vetítési idő: 57'

A naplószerűen szerkesztett film egy dokumentumfilmes időkapszula, filmkrónika az ezred végén, egy évtizedig tartó balkáni-jugoszláviai háborúk hétköznapjairól. A harctérre, a téves csatatérre vonulás kényszere állt sokuk előtt. Részt venni a polgárháborúba, vagy elbujdosni? A film elsősorban a Jugoszláviában – Szerbiában élő magyar nemzetiségű lakosság szemszögéből vizsgálja ezt az időszakot. A film az ezekhez a kérdésekhez kötődő élethelyzeteket, sorsokat járja körül.