Újra a designé lesz a főszerep a hét folyamán Sepsiszentgyörgyön. A november 21 –27. között zajló rendezvény során számos kiállításra, szakmai beszélgetésre és workshopra kerül sor, de a tavalyi hagyományokat folytatva idén is lesz divatbemutató, design-vásár és zenés-szórakoztató program.

A kiállítások közül a legemblematikusabb a már tavaly is megszervezett Transylvania Tranzit, amely kortárs erdélyi designereket vonultat fel, és azok munkásságába kínál betekintést. Hagyományosnak számít szintén a Partiumi Keresztény Egyetem reklám-grafika szakos diákjainak a kiállítása is, amely idén a Photo Ludens címet viseli. Szintén design-szakos diákok munkáit mutatja be a Csernátoni Design Tábor alkotásaiból készült kiállítás, illetve a CsomóPont kézdivásárhelyi design műhely által szervezett NOISE- tábort ismertető tárlat. Lesz két egyéni alkotót bemutató tárlat is: Ianis Vasilatos közlekedési eszközöket tervező designer munkái az Erdélyi Művészeti Központban, Patrick Morăraş játékdesign-kiállítása a Lábasházban lesz majd megtekinthető. A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben idén a könyvgrafikáé lesz a főszerep.

A szakmai beszélgetések, workshopok és bemutatók során a Design Hét idei témáját, a játék és kommunikáció design-ban betöltött szerepét igyekszünk körbejárni. A játék és kommunikáció a design-ban című nyilvános szakmai beszélgetés során fiatal, de már befutott, ismert brandekkel rendelkező designerek, divattervezők osztják meg a témával kapcsolatos tapasztalataikat, a Van-e erdélyi design című szakmai fórumon viszont az idősebb generáció cserél eszmét az erdélyi formatervezés múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A workshopok közül kiemelésre érdemes a háromnapos 3D-workshop, amelyet Bagoly Levente és Fekete Bálint designerek tartanak az Erdélyi Művészeti Központban, Sztuchlak Gergő (Transylvania App) aplikációíró workshopja, amelynek lesz külön bemutatója is, illetve a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben sorra kerülő könyvkötő workshop. Utóbbiakra elsősorban gyerekeket várunk.

Idén a divatbemutatót is a játék és a kommunikáció szellemében szerveztük meg. Olyan divattervezőket, divatműhelyeket hívtunk meg rá, akik munkáikban kiemelten reflektálnak erre a témára: Jánosi Ágnes, KreaKids, Miklós Kata, Oláh Gyárfás, Simó Júlia és Zsigmond Adél. Ékszer-, illetve táskabemutatóval is kibővítettük a show-t, amelyen a ReKKo, a Delicates és a Marikó brandek kiegészítői lesznek majd láthatók.

A design vásár megszervezésével idén is az a célunk, hogy helyi, de minőségi design brandeket mutassunk meg és tegyünk elérhetővé szélesebb közönség számára. A sepsiszentgyörgyi volt Art Gallery-ben működő kétnapos vásáron olyan brandek szerepelnek majd, mint: DELIKATES, BIRKASÁGOK, ERIKA CSOKI, FAHÉJ, GALFFIS CSOKOLÁDÉ, ILKAPILKA, IVACSON REBEKKA, MARIKO, ReKKo DESIGN, POMPO, SZÁSZ ZSUZSA BAGS, YUKKA, WILD TO WEAR.

A rendezvény részletes programja a www.designweek.ro oldalon érhető el, illetve a Design Week Sepsiszentgyörgy Facebook-oldalon.

A Design Hét Sepsiszentgyörgy szervezője az Országos Képzőművészeti Szövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókja (UAP), a Focus Rectus Egyesület és a Csagasa Visual Communication. Partnerek: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Balassi Intézet és a ProWood Faipari Klaszter. Társszervezők: a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, az Erdélyi Művészeti Központ, a Lábasház, a Tein Teahouse és az Andrei Mureşanu Színház. További támogatók: EuroGSM, MultiNr, SUGÁS Áruház, Kobak Design, Best Western Hotel Park, Grizly & Co, Estico Srl. Médiapartnerek: Transindex, Háromszék, Székely Hírmondó, Observatorul de Covasna, SepsiRádió, Erdély TV, Nőileg, Intarzia & Castor.

Program

Hétfő, november 21.
12:00 – Sajtótájékoztató / Lábasház
18:00 – Patrick Morăraş játékdesign-kiállításának megnyitója / Lábasház, alagsori kiállítótér
18:30 – A 100% made in Transylvania csomagolásdesign-kiállítás megnyitója / Főtér
19:00 – Legszebb vándorkönyvek 2016 könyvgrafika-kiállításmegnyitó / MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

Kedd, november 22.
18:00 – Ianis Vasilatos design kiállításának megnyitója / Erdélyi Művészeti Központ, földszinti kiállítótér
18:00 – Photo Ludens, a Partiumi Keresztény Egyetem plakátkiállításának megnyitója / Erdélyi Művészeti Központ, földszint
19:00 – A Transylvania Tranzit kiállítás megnyitója / Erdélyi Művészeti Központ, emeleti kiállítótér

Szerda, november 23.
18:00 – A Csernátoni Design Tábor alkotásaiból készült kiállítás megnyitója / Lábasház, nagyterem
18:00 – NOISE-tábor, kiállításmegnyitó / Lábasház, hátsó terem
19:00 – Van-e erdélyi design? – beszélgetés / Erdélyi Művészeti Központ

Csütörtök, november 24.
17.00 – Transylvania App bemutató – Sztuchlak Gergő / MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér
19:00 – Divatbemutató / Andrei Mureşanu Színház
21:00 – Geröly Tamás Trió | Hostel Beer Pub

Péntek, november 25.
14:00 – 20:00 – Vásár/ Ex Art Gallery (Szabadság tér)
16:00 – Könyvkötő workshop / MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér
17:00 –19:00 – 3D-workshop / Erdélyi Művészeti Központ
19:00 – Játék és kommunikáció a design-ban – beszélgetés / Tein Teahouse
21:00 – Vásár-buli / Ex Art Gallery

Szombat, november 26.
10:00 – 18:00 – 3D-workshop / Erdélyi Művészeti Központ
11:00 – A ceruzátol a működő applikációig – Sztuchlak Gergő aplikációíró workshopja diákoknak / MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér
12:00 – 20:00 – Vásár / Ex Art Gallery (Szabadság tér)
21:00 – Afterparty / Ex Art Gallery (Szabadság tér)

Vasárnap, november 27.
11:00 – 14:00 – 3D-workshop / Erdélyi Művészeti Központ