Díszpolgárrá avatták Bokor Tibor polgármestert Mezőkövesden

Mezőkövesd testvérváros képviselőtestülete díszpolgári címet adományozott a három határon túli testvértelepülése, Kiskövesd, Nagykövesd és Kézdivásárhely polgármesterei számára 2019. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. „Ezzel a kitüntetéssel erősítjük meg testvéri kapcsolatunkat és teszünk hitet összetartozásunk mellett” – fogalmazott Dr. Fekete Zoltán, a matyóváros polgármestere, majd átadta a kitüntető díjakat.

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján megható ünnepség keretében ünnepeltek együtt a mezőkövesdiek és testvértelepüléseik delegációi. A megemlékezés koszorúzási ünnepséggel indult Wass Albert szobránál, amelyen a mezőkövesdi és a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium tanulói működtek közre.

A Közösségi Házban elhangzott ünnepi műsor fellépője az a Varga Miklós volt, akinek neve mára egybeforrt a magyar államiságot a rockopera nyelvén megfogalmazó alkotással, az István, a királlyal. A művész fellépése után Mezőkövesd polgármesterének ünnepi beszéde következett. Dr. Fekete Zoltán kifejtette: „Sokat gondolkodtunk azon, hogyan fejezhetjük ki matyóföldön azt, hogy mi, matyók is szívünkben hordozzuk nemzetünk sorsát. A nemzeti összetartozás napján nem is tudnánk szebben elmondani érzéseinket, mint azzal, hogy a jelenleg még határainkon túli magyar testvértelepüléseken élő magyar nemzettársaink megválasztott képviselőinek Mezőkövesd díszpolgára címet adományozzunk. Képviselőtestületünk egyhangúlag döntött e címek odaítéléséről kifejezve ezzel a felvidéki Kiskövesd és Nagykövesd, valamint az erdélyi Kézdivásárhely polgármestere által képviselt magyar emberek megbecsülését. Máté Ágnes Kiskövesd, Nagy Attila Nagykövesd és Bokor Tibor Kézdivásárhely polgármestereként hosszú-hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy magyar településünkön élő nemzettársaink megmaradjanak hitükben, életkörülményeik jobbak legyenek, megmaradjanak magyarnak. És nagyszerű munkát végeztek és végeznek. Ezzel a kitüntetéssel erősítjük meg testvéri kapcsolatunkat, és teszünk hitet összetartozásunk mellett. Trianonban szét akartak szakítani minket, de kilencvenkilenc év után erősebb a kapcsolatunk, mint bármikor is volt.”

Bokor Tibor köszönő beszédében kiemelte: „Konok székely-magyar ember vagyok, aki ismer, tudja. Sokszor tapasztaltam meg a kisebbségi lét hátrányait, de azt hiszem, amit polgármesterként tapasztalnom kell, ahhoz foghatót álmaimban sem gondoltam. Nem mehetek el amellett, hogy ma június 4-e van, a magyar összetartozás napja. Néhány éve emlékezünk ezen a napon összetartozásunkról, amely területileg már nem egységes, szívünk azonban örökre összefonódott, ezt pedig el nem veheti tőlünk senki. De azért valljuk be, mennyivel jobb lenne, ha ez a nap, csak egy megemlékezés lenne a nehéz időkről, semmi több. Ha az a térkép most is egyben lenne, ha ez a nap nem emléknap, csak egy nap lenne a történelemben. A múltat megváltoztatni nem lehet, de elfeledni sem. Hogyan is tudnánk elfeledni, amikor minden nap eszünkbe juttatják, hogy kikhez csatoltak bennünket? (...) A határokat húzogathatják oda, ahova akarják, az egy nemzethez való tartozást már nem veszi el tőlünk senki. Azt hogy mit érezzünk és hogyan tartsunk össze, nem befolyásolhatják. (...) Trianon nagyon fájdalmas számunkra, de ennek ellenére a magyar nemzet erős. Íme itt a bizonyíték, hogy együtt tudunk emlékezni és közös jövőt tervezni.”

A díszpolgárokat köszöntő ceremónia után a népes közönség szavalatokat hallhatott, illetve matyó táncokat láthatott a Szent László Gimnázium tanulóinak előadásában, a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium tanulói székely táncokat adtak elő. A rendezvényt az Ismerős Arcok Nélküled című számával zárták a székelykeresztúri és mezőkövesdi diákok előadásában, a MásRock zenekar kíséretével.