doku.RETUS 2022 - Városi intervenciók a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt a doku.RETUS 2022 című projekt bemutatójára
Bartha József és Ungvári Zrínyi Kata – a Retus 2022 kurátorai – valamint Miklós Szilárd képzőművész jelenlétében, pénteken, 2022. október 21-én, 19 órakor.

A Retus című projekt – melyet az ARTeast Alapítvány kezdeményezett – célja, hogy beavatkozzon a marosvásárhelyi társadalom szövetébe és a művészet eszközeivel megelevenítse azt, feltárjon elfeledett történeteket és beindítsa öngyógyító folyamatait.

Művészek: Bartha József, Bartha Sándor, Anetta Mona Chișa, Kisspál Szabolcs, Claudiu Lorant Maxim, Miklós Szilárd, Monotremu, Lia Perjovschi, Tóth Károly

A Retus alkalmából 2022. szeptemberében készült intervenciós alkotások dokumentációs anyagát a közönség 2022. december 2-ig láthatja a kiállítótér alagsori termeiben, hétfő és ünnepnapok kivételével, naponta 11-19 óra között.
Kurátorok: Bartha József, Ungvári-Zrínyi Kata | Szerzők: Bartha József, Bartha Sándor, Anetta Mona Chișa, Kisspál Szabolcs, Claudiu Lorant Maxim, Miklós Szilárd, Monotremu, Lia Perjovschi
BEMUTATÓKIÁLLÍTÁS

A ReTouch (Retus) című projekt célja, hogy beavatkozzon a marosvásárhelyi társadalom szövetébe és a művészet eszközeivel megelevenítse azt, feltárja elfeledett történeteit és beindítsa öngyógyító folyamatait.

Az ARTeast Alapítvány által meghívott művészek: Bartha Sándor, Anetta Mona Chișa, Kisspál Szabolcs, Claudiu Lorant Maxim, Miklós Szilárd, Monotremu, Lia Perjovschi, Tóth Károly, Bartha József; 2022. szeptember 22-28. között egyénileg vagy egymással együttműködésben intervenciós projekteket valósítottak meg a város különböző helyszínein, majd a B5 Stúdióban bemutatókat tartottak róluk, mely alkalmak a közönséggel és más művészekkel folytatott, releváns beszélgetésekké alakultak.

Nyolc (egyéni és közös) művészi beavatkozás valósult meg a marorvásárhelyi társadalom szövetébe, különböző helyszíneken; a művészek nagyon különböző megközelítési módokkal dolgoztak (fizikai, mentális, emlékezeti, auditív-, valamint a média tereiben).

Munkáik a Marosvásárhely és környéke által kínált témák többféle vetületét emelték ki: történelmi, társadalmi és közösségi, interetnikus és urbanisztikai dimenziókkal rendelkező témákat dolgoztak fel, átalakítva (retusálva) a kollektív, egyéni és kulturális emlékezetet. Váratlan bónuszként szinte minden projekt erősen kötődött a helyi történelem valamely konkrét motívumához. A ReTouch programsorozat eredményei a következők: egy workshop-intervenció helyi közösségekbe, egy restaurációs beavatkozás, egy hangséta, egy kulturális helyszín történetéhez kötődő kiadvány és túra, egy konceptuális művészeti intervenció egy helyi napilapba, egy plakátsorozat potenciális közösségi találkozóhelyeken, egy köztéri beavatkozás művészeti bannerek segítségével, valamint egy megemlékező célzatú kiállítás.

https://magma.ro/hu/art-event/doku-retus-2022/
https://www.facebook.com/events/5257927327649379