Dr. Vitális Sándor nyugalmazott főorvos, Deme László nyugalmazott tanár, a Nagy Mózes Líceum volt igazgatója és Vetró András szobrászművész kapják idén a Pro Urbe díjat, amelyet a városnapok keretében, augusztus 29-én adományoz oda Kézdivásárhely önkormányzata.

Három személy kap Pro Urbe díjat

Dr. Vitális Sándor nyugalmazott főorvos, Deme László nyugalmazott tanár, a Nagy Mózes Líceum volt igazgatója és Vetró András szobrászművész kapják idén a Pro Urbe díjat, amelyet a városnapok keretében, augusztus 29-én adományoz oda Kézdivásárhely önkormányzata.

Tavaly, húsz év után először adtak át Pro Urbe díjat Kézdivásárhelyen dr. Szőcs Géza pedagógus, helytörténész, kultúraszervező részére, így Incze László történész és Özv. Vikol Kálmánné (szül. Poller Erzsébet) pedagógus után ő volt Kézdivásárhely harmadik Pro Urbe díjasa. Hozzájuk csatlakoznak az idei jelöltek, akiket a Székely Kutya Klub, a Nagy Mózes Közművelődési Egyesület és a Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés javasoltak.

A Pro Urbe díjak átadását az Őszi Sokadalom nyitónapján, augusztus 29-én, csütörtökön 17 órától tartják a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A méltatásokat Nagy Babos Tamás és dr. Deák Ferenc magyartanárok, valamint Forró Béla, a Székely Kutya Klub elnöke tartják, beszédet mond Bokor Tibor polgármester.

A Pro Urbe díj 2019-es jelöltjei:

Dr. Vitális Sándor, nyugalmazott főorvos, 1924. augusztus 30-án született, életét a gyógyításnak szentelte. Felívelő pályafutása során volt a Kézdi rajoni egészségügyi osztály vezetője, a városi kórház igazgatója, járványügyi laboratóriumvezető, valamint egészségügyi osztályvezető. Munkássága ideje alatt nagy változásokon ment át a kézdivásárhelyi városi kórház. 80 ágyról 360-ra bővítette a kórházi ágyak számát, teljes felújításon ment át az ortopédiai, sebészeti és szülészeti osztály. Neki köszönhetően, a kórház korszerű eszközök beszerzését tudta megvalósítani, valamint felszerelésre került a központi fűtés. Dr. Vitális Sándor életpályája során az intézmény meghatározó és időtálló átalakulásokon ment át.

Deme László, nyugalmazott tanár, a Nagy Mózes Líceum volt igazgatója, városi tanácsos, a helyi tanács kulturális és sport bizottságának volt elnöke, Kézdivásárhelyen született 1941. január 18-án. Tanulmányait a Nagy Mózes Elméleti Líceumban, valamint a Babeş–Bolyai Tudományegyetem német-magyar szakán végezte. 1975-1987 és 1990-2000 között a Nagy Mózes Elméleti Líceum iskolaigazgatójaként tekinthetünk rá, akinek életelve saját megfogalmazása szerint: „amit teszek, azt nem a saját dicsőségemre, hanem az iskolám javára igyekszem tenni”. Neki köszönhetően az iskola felvette a Nagy Mózes nevet és magyar nyelvű iskola lett ismét, valamint a volt Katolikus Főgimnázium könyvtárának megőrzése is az ő nevéhez fűződik. Emellett, fontos szerepet töltött be a város sportéletében is.

Vetró András városunk kiemelkedő művésze, Temesváron született 1948. október 14-én. 1973-ban megszerzett szobrászati képesítése óta Kézdivásárhelyen él és alkot. A Nagy Mózes Líceum képzőművészeti szakán számos diákot oktatott. A Kosztándi házaspárral való együttműködésnek köszönhetően országos és nemzetközi elismeréseket szereztek a diákok, öregítve a város hírnevét. Pályája kezdetétől előszeretettel alkot történelmi és kultúrtörténeti témákban. Az első kézdivásárhelyi bemutatkozását követően (1979) közel harminc egyéni kiállításon mutatkozott meg. Aktív résztvevője számos közös kiállításnak, valamint az Erdélyben és a Kárpát-medencében megrendezett művészeti táboroknak. Művészeti alkotásai Európa-szerte számos ország köztereit díszítik többek közt Franciaország, Németország, Magyarország, Svájc, Szlovénia, Felvidék, Kárpátalja. A Nagy Mózes Közművelődési Egyesület elnöke, a Hagyományőrző Társaság 15. Székely Határőr Gyalogezred századosa, alapító tagja a Romániai Magyar Rajzpedagógusok Egyesületének.