Egy vérből vagyunk – jótékonysági futás érintette a kolozsvári Sapientiát

A jubileumi 20. évét ünneplő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is bekapcsolódott társszervezőként az Egy vérből vagyunk nevet viselő, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karát július 18-án érintő jótékonysági futásba, melynek kettős célja van: a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a határon túli magyarokkal való összetartozásra és a véradás fontosságára. A jótékonysági futás 600 kilométeres távot ölel fel a budapesti rajttól a magyarfülpösi célba érkezésig, utóbbi szórványkollégiuma az idei jótékonysági akció kedvezményezettje.

Vasárnap futott be a csapat a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának udvarára, ahol 15 órától kezdődően egy sajtótájékoztatón beszéltek a kezdeményezés céljáról és fontosságáról a szervezők és meghívottak. Az ünnepség kezdetén Nagy Gellért színművész énekelte el az Ismerős Arcok Nélküled című számát, melynek soraiból („Egy vérből valók vagyunk”) ihletődött az alapítvány és a jótékonysági futás neve is. Az éneket követően elsőként Gui Angéla moderátor, a jótékonysági futás főszervezője szólalt fel, aki a kezdeményezés határon átívelő jellege kapcsán elmondta, „magyarnak lenni olyan sorsközösség, melyet a határok sem választhatnak el”.

Házigazdaként dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora köszöntötte a résztvevőket, aki a huszadik tanévét ünneplő egyetemről elmondta, „a nemzeti összetartozás egyik fontos intézménye a Sapientia EMTE, hiszen ezek a falak, a kollégák nemcsak nyilatkozzák, de tanítják az összetartozást a négy szemeszternyi magyarságtörténet által”. Az egyetemen egy új kezdeményezés is napirenden van: Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában sport és edzőképző, illetve testneveléstanár szakok indítása. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes gratulált a szervezőknek, és köszönetét fejezte ki a közösség nevében ezért a mostani akcióért, mellyel közel fél száz gyerek megsegítését karolta fel az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egész Kárpát-medencében példaértékű ez a kezdeményezés, és „gyakrabban kellene ilyent szervezni, hogy a világunkat jobbá tehessük sporton keresztül”.

Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere elmondta, két dolgot szeret nagyon az életében: a jótékonykodást és a sportot, és épp ezeket köti össze a jótékonysági futás. „Jobb, egészségesebb jövőt biztosítani a gyerekeinknek, hogy mindenki felfedezhesse a sport szépségét, és amit a sport ad” – ezt látja fontos célként. Az esemény keretében Iglói-Nagy István, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának főosztályvezetője elmondta, a „sport egy olyan nyelv, amit mindenki ért, amit nem kell megmagyarázni”, így tud könnyen összekötni közösségeket. A főosztályvezető a vasárnapi esemény keretében a házigazda Sapientia EMTE részére egy teqball-asztalt is átadott, melyet a Nemzetközi Teqballszövetség ajánlott fel.