2020. október első felében a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület öt önkéntese Straua Medárd, Sebestyén Henrietta, Gagyi Csaba Roland, Marti Ottó valamint Beck Orsolya egy rövidtávú ESC programon vett részt Bulgáriában. Az Európai Szolidaritási Testület önkéntes szolgálata a Duna partján fekvő, számos épen maradt kastéllyal rendelkező Vidin városában került lebonyolításra. Az eltöltött napok során készült fotók az egyesület Facebook oldalán és egy rövid videó pedig az alábbi linken tekinthető meg.

Beck Orsolya rövid élménybeszámolóját az alábbiakban olvashatják: A csütörtök reggel kezdődő esemény egy kirándulással összekötött, első, és remélhetőleg nem utolsó, közös Erasmus+ projektünk. Az indulást és a teljes utazást befolyásolta az esős és borús idő, viszont az autóban levő hangulatot nem tudta beárnyékolni, mert annak ellenére hogy nem ismertük egymást, hamar megtaláltuk a közös hangot. Este, megérkezve Vidinbe, egy bolgár határ melletti kisvárosba, a szervezet elnöke, Miroslav Lyudmilov, várt minket. Másnap egy előadáson vettünk részt, amelyen megismerkedtünk a Dragon Boats programmal és a helyi szervezet önkénteseivel.

A város nevezetességeit is meglátogattuk, többek között Baba Vida régi várát, a Posta múzeumot-archívumot, egy iszlám mecsetet, amelynek tetején a megszokott csillag helyett egy szív magaslott és ezért számított egyedinek. A projekt végéhez közeledve a helyi piacra is kimentünk, ahol az ott vásárlókat tudatosítottuk a koronavírus veszélyeire, megelőzésére és a helyes magatartásra embertársainkkal szemben. Ezután egy Veneca elnevezésű több mint 10 millió éves cseppkőbarlangba látogattunk el. Programzáróként még, este egy helyi gimnazista együttes koncertjén vettünk részt.
A résztvevő fiatalok ezúttal köszönik a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületnek, a bulgáriai "Business Innovation for career development” Alapítványnak a szervezést, valamint a programban való részvétel lehetőségét. A projekt az Európai Bizottság résztámogatásával, az Erasmus+ program keretén belül valósult meg.