2019. július 21-26 került sor az idei év második, (az évek alatt már a negyedik) projekt találkozóra az Egri Norma Alapítvány EFOP-5.2.2-17-00080 kódszámot viselő, "Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében" nevű projekt keretén belül Magyarországon. A júliusi találkozón a nemzetközi partnerszervezetek, magyarországi társszervezetek és egyéb, az ügyben érintett személyek vettek részt. Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek.

Ahogyan már többször említettük a projekt előző beszámolóiban is, a kutatás fő fókuszában a fiatalok elvándorlása mértékének csökkentése, a kiváltó okok megfogalmazása, megoldási módszerek kidolgozása a maradásuk érdekében, valamint az adott országokban levő, magyarlakta területekre való visszacsalogatásuk áll. A konferencia első napja az új kapcsolódási lehetőségek feltárásával indult, ezt követően Hága Antónia: Küzdelem a munkavilágából való kirekesztés ellen előadását hallgatták a részvevők, és csoportmunkával feldolgozták a hallottakat, helyzetgyakorlatok segítségével. Majd Körtvélyesi Dóra által az Új Nemzedék Közösségi Tér tevékenységeinek bemutatására került sor, amit a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesülettől mostani alkalommal Egerbe látogatók (Ráduly Attila, Derzsi Katalin, Sebestyén Henrietta és Bagyinka Ágota) a rendezvények után fel is kerestek, és megtekintették a nemrégiben felújított közösségi házat, valamint a már kialakított kapcsolatokat ápolták. A nap több, a csapatot összekovácsoló, játékos gyakorlattal, bizalmi feladatokkal zárult. A második nap az Europe Direkt hálózat működéséről hallgattak egy előadást, majd Ruff Tamás beszélt a magyar fiatalok helyzetéről a Kárpát-medencében. Ezt követően dr. Patkós Csaba a kutatás jelenlegi állását és az eddigi eredményeit mutatta be és értékelte, valamint megfogalmazta a következő lépéseket. A résztvevők igen tartalmas vitát folytattak az előadás után a témával kapcsolatosan.

Szerdai napon az egyesületek beszámoltak a saját eredményeikről, tapasztalataikról, majd Gulyás-Vad Anna mentálhigiénés szakember boncolgatta az egyetemisták jövőképről való vélekedéseket Egerben, helyi jó gyakorlatokat kérve a partnerszervezetektől, melyek helyben is alkalmazhatók lennének.

Csütörtököt Nyíregyházán, a pénteki napot Szolnokon töltötték tanulmányúttal, kerekasztal beszélgetésekkel egybekötve. Az előadásuk után, szabadidejüket hasznosan eltöltve a Zöld Nap Egyesület képviselői felfedezték a környék látnivalóit, ellátogattak egy termálvizes gyógyfürdőbe Egerszalókon, megtekintették Gárdonyi Géza lakóházát életének kései szakaszában, valamint az egri várat. Az EFOP-5.2.2 -Transznacionális Együttműködések elnevezésű projektet a Széchenyi 2020 programja az Európai Unió támogatja.

Szerző: Bagyinka Ágota

Fotó: Sebestyén Henrietta és Derzsi Katalin