2018. szeptember 17-19 között került sor a magyarországi Egri Norma Alapítvány EFOP-5.2.2-17-00080 kódszámú "Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében" elnevezésű projekt második találkozójára. A találkozón öt partnerszervezet vett részt, akik elkötelezettségüknek és szívügyüknek tekintik a projekt céljainak megvalósítását. A találkozón készült fotók a Zöld Nap egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek.

A projekt fő célkitűzése az ifjúság elvándorlásának megakadályozása, okok megfogalmazása, közös stratégiák kidolgozása a helyben tartás érdekében valamint a visszacsalogatásra. A második konferencia az ötödik partnerszervezet a Kárpátalja Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetségét bemutató prezentációjával vette kezdetét, majd műhelymunkák sora következett. A műhelymunkákon a résztvevő szervezetek képviselői egy kapcsolatháló kialakítását kezdeményezték, mely egy közös adatbázis létrehozását eredményezte. A résztvevők Hamvas László Menjek vagy Maradjak előadását tekinthették meg, melyen keresztül a kutatások bizonyos módszertani elemeit valamint már egy meglévő Eger környékén készült kutatás eredményeit mutatta be egy hasonló témakörben.

A következőkben Dr. Patkos Csaba segítségével a kutatás elemeit boncolgatták a résztvevők, megbeszélték, hogy milyen kutatási módszerek lesznek felhasználva. Így szó esett nyolc mély interjú elkészítéséről valamint további online kérdőívezésről, mely száz főt kell megcélozzon. A Zöld Nap Egyesület csapatát Ráduly Attila az egyesület elnöke valamint Szabó Attila az egyesület titkára, Derzsi Katalin projektmenedzser valamint Klára Kamilla önkéntes képviselte. A következő találkozóig a kutatási folyamat elindítását, az interjúk elkészítését tűzték ki célul a résztvevő szervezetek.
Az EFOP-5.2.2 -Transznacionális Együttműködések elnevezésű projektet a Széchenyi 2020 programja az Európai Unió támogatja.

Szerző és fotó: Derzsi Katalin