Kézdivásárhely Helyi Tanácsának Kulturális és Sport Bizottsága elbírálta a 2016-os évre beérkezett kulturális- és sportrendezvények szervezésére leadott pályázatokat. A sportnál ebben az évben is fél évre, azaz júliusig ítélték meg az összeget. A sportegyesületek júliusban újra pályázhatnak. Sportra közel 104 ezer lejt, kultúrára közel 59 ezer osztottak szét. A pályázatra helyi civil szervezetek és egyesületek jelentkezhettek.

Február elsején járt le a jelentkezési határidő a kulturális- és sportpályázatok leadására. A kiírásra összesen 57 érvényes pályázatot nyújtottak be, ebből 51-et pozitívan bírált el a bizottság. A sportnál 17, a kultúránál 40 felé kellett elosztani a városkasszából kiutalt 162,329 lejt.

A sportnál jelentős összeget a kosárlabda, a felnőtt foci, a futsal és a jégkorong kapott, de utaltak ki pénzt a judo, teke, speoalpin, rádióamatőr, karate és tenisz szakosztályok számára is. A kosárladbánál a Nagy Mózes Sportklub keretében működő csapatok, ahogyan a KSE mini- és női kosárladba csapatai is részesültek támogatásban. A jégkorongnál a Bikák csapata külön kapott támogatást. A sportra pályázatból elköltött végösszeg 103,379 lej.

A kultruális pályázatoknál több szempontot is figyelembe kellett vennie a bizottságnak, így hat pályázatra nem utalt ki pénzt. A többi 34 pályázathoz kisebb-nagyobb összeggel járul hozzá az önkormányzat. Idén Kézdivásárhelyen zajlik a Tudományos Diákköri Konferencia (TUDEK) országos verseny, ezért ennek megszervezését jelentősebb összeggel támogatja az önkormányzat, ugyanakkor a városi céhek bemutatására szánt film költségeibe is beszáll. A Kossuth Lajos retorikaversenyt szervező Pro Schola Egyesület is egy nagyobb összegből gazdálkodhat, ahogyan a Pro Cantus Egyesület is, amely többéves múlttal rendelkező kórustalálkozó megszervezésére igényelte a támogatást. A Nemzetközi Mazsorett- és Fóvószenekari Fesztivál költségeibe is beszáll a Városháza, az Incitato művésztábor és a Rockkarácsony is kapott pénzt, ahogyan a KreaKids Stúdió és a Csomópont Egyesület is, mindketten tábor szervezésére. A nagy sikernek örvendő Fábián Zoltán olvasótábort idén itthon szervezik meg, ennek költségeire szintén egy nagyobb összeget utalt ki a bizottság. Kilencedik alkalommal szervez motorostalálkozót a Flagellum Dei, ők is számíthatnak az önkormányzat segítségére az anyagiak fedezésének tekintetében. A felsoroltakon kívül még 23 egyesület részesült támogatásban, a kulturális pályázatokra kiutalt összeg összesen 58,950 lej.