Példás összefogásnak köszönhetően, áprilisban bejegyezték a felső-háromszéki egészségügyi egyesületet, amelyért tizenkét önkormányzat fogott össze, hogy, lakosságához mérten, támogassa a kézdivásárhelyi kórházat, számolt be Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Dr. Kelemen András, a Városi Kórház igazgatója. Emellett, a kórház új, több mint egymillió euró értékű műszerparkkal bővül, és elkészült az új járóbeteg-rendelő pályázati anyaga is.

Bokor Tibor polgármester és Dr. Kelemen András kórházigazgató azt mondta, nagy hálával tartoznak a felső-háromszéki önkormányzatoknak. A kórházegyesület célja anyagilag könnyíteni az egészségügyi szolgáltatásokon és kiadásokon, a támogatás évi 360.000 lej plusz bevételt jelent a Városi Kórház számára, amelyből a téli hónapokban az energiaköltségeket tudják fedezni, vagy kétszer annyi gyógyszert tudnak vásárolni belőle, hangsúlyozta Kelemen.

Új műszerek, több orvos
1,2 millió eurót nyert a kézdivásárhelyi kórház az Egészségügyi Minisztériumtól, az összeget a kórház műszerezettségének feljavítására költik. A 10%-os önrész kifizetését az önkormányzat vállalta, a New Fashion Rt. vezetőtanácsa, valamint Wilhelm Wegener és Bakk-Vitális Kinga, a helyi készruhagyár vezetői pedig, szponzorként, 50 ezer eurót ajánlottak fel erre a célra. Kelemen András kiemelte: időszerű volt pályázni, hiszen a kórház röntgen gépe például nagyon régi, ezért nem is kompatibilis az informatikai rendszerrel. A megnyert összeg egy teljes műszerpark megvásárlását fedezi, amelybe új röntgen gép, nyolc vitális monitor, altatógép, műtőasztalok, gasztroszkóp, s egyéb kisebb műszerek tartoznak bele. Ezek digitalizált műszerek, amelyek kommunikálnak az idén – szintén önkormányzati segítséggel – felújított informatikai rendszerükkel. „A decentralizáció sokat segített városunkban, hiszen nagyszerű az együttműködés a kórház és az önkormányzat között. Amióta mi döntjük el, hogy mikor, mire van szükségünk, az önkormányzat pedig mindig partner, kórházunk fejlődik. A mostani beruházás is kétszeres hasznot jelent, egyrészt javul a szolgáltatás minősége, másrészt könnyebb lesz orvosokat ide vonzani. Egy-két éven belül több új, fiatal orvos csatlakozik a Városi Kórházhoz, erre már ígéretet kaptam” – hangsúlyozta a kórházigazgató.

Új járóbeteg-rendelőre pályáznak
A kézdivásárhelyiek évek óta kérik, hogy nyissák meg a járóbeteg-rendelőt a Vasút utcából is, ez eddig, több okból is, lehetetlen volt. Most elkészült a pályázati dokumentációja és a látványterve is az új járóbeteg-rendelőnek, amelynek összértéke 135.000 lejbe került, és amelyet Kézdivásárhely önkormányzata viteleztetett ki. Uniós forrásokra pályáznak, Bokor Tibor polgármester ígérete szerint, már csak a kiírást várják, hogy elsők legyenek, akik leadják a pályázatot erre a munkálatra. A tervben a Vasút utcai kerítés lebontása, zöldövezet létrehozása és egy új épületszárny felépítése szerepel. Az elöljáró hozzátette: készül a pályázat a kórház alternatív energiával való ellátására is.