Először TEDx Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Turul Iroda önkénteseinek sikerült megszerezni a TEDx szervezési jogát, ezért október 1-jén városunkban is megrendezik a világszerte nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt. Az esemény mottója: Planting Seeds.

A TEDx az önálló, helyi szervezésben megvalósuló TED (Technology, Entertainment, Design – Technológia, Szórakoztatás, Formatervezés) szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx-ek teljes mértékben függetlenül szervezett és koordinált események. A szervezési licenszt az Egyesült Államokbeli szervezettől kell megszerezni, amely kötött szabályokkal is jár. „Szigorú szabályok vannak, amelyekhez tartanunk kellett és kell a rendezvény lebonyolítása alatt is magunkat. Ilyen szabály például, hogy csak száz személy vásárolhat jegyet az eseményre, vagy előre pontosan meg kellett határozni az előadások témaköreit. A névadás esetében, mi szerettük volna, ha TEDxSepsi lesz a rendezvény neve, de nem kaphatta ezt, mert kizárólag a város teljes nevét viselheti egy TEDx esemény” – emelte ki Vizi Attila, a TEDxSepsiszentgyörgy szervezője.

A TEDxSepsiszentgyörgy célja, hogy hangot adjon a kreatív, jövőbe tekintő gondolatoknak, amelyek lendületet, inspirációt adnak egyaránt a szakmai és személyes életben, valamint, hogy a szemléletek révén felkeltsék a résztvevők érdeklődését, és kérdéseket fogalmazzanak meg a bennünket körülvevő történésekről, a világról, amelyben élünk. „Az önálló, helyi szervezésben megvalósuló TEDx esemény szellemiségét hirdetve és követve hisszük, hogy a terjesztésre érdemes gondolatok – Ideas worth spreading – egy jobb jövő irányába visznek mindannyiunkat. Hisszük, hogy az inspiráló történetek körülöttünk vannak, és rendezvényünkkel megteremthetjük a megfelelő felületet, mely ezek terjesztésére szükséges.” – mutatott rá Gheorghiță Raymond, a Turul Iroda önkéntes koordinátora.

Ennek fényében a szervezők igyekeztek minél szélesebb körben előadókat meghívni. A beszélők között szerepel ökológus, drámaíró, üzletember, Guinness világrekorder, zongoraművész, feltaláló. „Változatos meghívottakról van szó, akik mondanivalójukkal, történeteikkel inspirálják a résztvevőket, új perspektívából világítanak meg dolgokat, és ezáltalán fenntartják a mindennapi motivációt”– emelte ki Furus Levente, a Turul Iroda elnöke.

Az eseményre online a www.tedxsepsiszentgyorgy.com weboldalon lehet jegyet vásárolni. Az értékesítés pénteken 12 órától kezdődik, és a TEDx szabályzata szerint 100 darab jegy vásárolható meg. Az rendezvény kizárólag helyi forrásokból valósul meg. A költségvetés közel kétharmadát a helyi cégek és vállalkozások támogatásából fedezik a szervezők, a fennmaradó összeget a jegyeladások és az egyesület önrésze teszi ki.