2018. november 28-án a Föld legnagyobb területű ország csodálatos világába nyerhetett betekintést a több mint hetven érdeklődő a Vigadó Művelődési Ház Dísztermében. Az est házigazdája a 26 éves Elena Ershova, orosz nyelv és irodalom valamint testnevelés tanár volt, aki az oroszországi Komi Köztársaságból érkezett Kézdivásárhelyre ez év júniusában és a Zöld Nap Egyesületnél tölti 11 hónapos önkéntes szolgálatát a Friends of the environment! projekt keretén belül. A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.

A másfél órás szerda délutáni Orosz Nemzeti Est rövid videó bemutatóval kezdődött, melyben Oroszország különböző régióit nézhették meg majd 35 olyan érdekes tényező került bemutatásra, melyek igazi földrajzi, történelmi kuriózumoknak tekinthetőek. Többek között megtudhatták, hogy a világ leghosszabb vasútja és a legtöbb milliomos is ott található. De egy ilyen tény volt az is, hogy 185 kisebbség él az országban és az orosz hivatalos nyelven kívül még 27 egyéb hivatalos nyelv van az egyes régiókban. Ugyanakkor Elena az est folyamán különböző nemzeti játékokat, táncokat mutatott be, tanított a résztvevők számára. Búcsúzásképpen forró fekete édes teába mártogatott száraz pereccel térhettek haza az érdeklődők.

A vetített-képes interaktív bemutató orosz nyelven zajlott, melyet magyar nyelvre a kézdivásárhelyi Kocsis Péter orosz nyelv és irodalomtanár fordított. A nemzeti estek folytatásaként januárban Carmen Gallardo és Miguel Paya segítségével Spanyolországgal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A rendezvény létrejöttét az Erasmus+ program valamint a Vigadó Művelődési Ház biztosította.

Médiatámogatók: Profi Rádió, Kezdi.info, Szék-helyek.ro, Székely Hírmondó, Siculus Rádió, Polyp Tv, Háromszék

Szerző: Derzsi Katalin

Fotó: Carmen Gallardo