November második felében a Zöld Nap Egyesület az idei év utolsó külföldi lehetőséget kínálta székelyföldi fiataloknak a „SmartWich – Okos Szendvics” program keretén belül az Erasmus+ résztámogatásával. A tizenkét fős székelyföldi csapatot többek között Ábrahám Zita, Bokor Boglárka, Farkas Barna, Rancz Izabella, Rancz Zsolt és Bakos Adrien is képviselte. Az alábbiakban Adrien élménybeszámolóját olvashatják el. Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

November 17-én szombaton vágtunk neki csapatunkkal az útnak Kézdivásárhelyről Felsőtárkányra (Eger mellett). Korábban megérkeztünk mint a többiek, így volt egy kis időnk felfedezni a környéket. Ahogy az mindig is lenni szokott, a teljes heti program megismerésével kezdtünk. Mivel szép számban gyűltünk össze az Ifjúsági cserén, nagyon színes volt a társaságunk. Kezdésként mindenki elmondta, hogyan hívják és három rá jellemző tulajdonságát kellett kiemelnie, viszont az egyiknek kitalációnak kellett lennie, de azt már nekünk kellett kitalálni, hogy melyik.

Mivel a program maga a tudatos táplálkozásra és a résztvevők ezzel kapcsolatos tudásának cseréjén alapult, a nap további részében csak a hasunkra gondoltunk, mint ahogy azt vasárnaponként szoktuk. Mindenkinek hoznia kellett a saját országában ismert és kedvelt csokoládéból valamint sós ropogtatnivalóból, amelyet a multikulti est keretein belül kóstolhattunk végig. Képzelhetitek mennyire változatosra sikerült a kínálat. Megtudtuk milyen krémesek az Ukrán csokoládék, igazi equadori különlegességeket kóstolhattunk és megtanultuk melyik az a Magyar harapnivaló amellyel legjobban elnyomtathassuk az erős italokat.

A hétfőt egy név felelevenítős játékkal indult, mivel senkinek sem volt annyira jó a név memóriája, hogy tökéletesen vissza tudja idézni az össze résztvevő nevét. Miután rendet raktunk a nevek között egy bemutatót láthattunk arról, hogy miként befolyásolja a vallás az emberek étkezését. Palesztin barátaink bevezettek az Arab ételek színes íz világába és a ramadán folyamán tartott böjt szabályaiba. Megismertük a kárpátaljaiak hagyományos desszertjét, a “kutyát”, amely az alábbi linken látható.
A rengeteg különböző étellel találkozhattunk, ezért kaptunk is egy feladatot, hogy készítsünk különböző témákban étlapokat. Be kell vallanom, igazi kihívás volt számunka. De a nagy tervezői munkát arab ételekkel jutalmazták a szervezők. Megkóstoltuk a csicseriborsóból készült ínyencségeket.

Kedden buszra szálltunk Egerbe tartva egy Krisna templomba és étterembe. Csodálattal hallgattunk történeteket az ott lakók alázatos munkájukról és még nagyobb élvezettel kóstolgattuk specialitásukat, ételeiket.

A résztvevő fiatalok ezúttal köszönik a Zöld Nap Egyesületnek, az egri Terragora Vidékfejlesztési Közösségnek a szervezést, valamint a programban való részvétel lehetőségét.

Szerző: Bakos Adrien

Fotó: Rancz Izabella