Egy viszonylag új fogalommal, a „gamifikációval” ismerkedtek kilenc másik ország résztvevőivel együtt a Zöld Nap Egyesület önkéntesei Tóth Csilla és Ötvös Boglárka. A Green Gaming (Zöld Játékok) elnevezésű, non-formális oktatási módszereket ismertető, Erasmus+ program révén életre hívott képzést Tenerife szigetén, Guia de Isora településen tartották 2016 október 7 - 14. között. A tréningen készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesülettel Erasmus+ programon belül már évek óta jó partnerséget ápoló IslaCreactiva Egyesület meghívására két kézdivásárhelyi fiatal vehetett részt a környezetvédelmi témában megszervezett tréningen, ahol az online és offline játékok hétköznapi tevékenységekben, oktatásban, munkahelyen való pozitív hozadékaival ismerkedhettek. A gamifikáció azt vizsgálja, hogy a játékok működését, motivációs erejét, kompetenciafejlesztő hatásait miként lehetne átültetni játékon kívüli környezetbe. Miként fogható meg a játékok hasznossága társadalmi és egyéni szinten egyaránt. Erre keresték a választ a Spanyol-, Olasz, Cseh, Lengyel-, Lett-, Görög- és Magyarországról, valamint Romániából, Portugáliából és Albániából összesereglett ifjúsági munkások (youthworkers), hiszen tagadhatatlan, hogy az élet különböző területein motivációs válság uralkodik, legyen szó a családról, iskoláról, munkahelyről vagy az üzleti életről. A régi hagyományos módszerekkel egyre nehezebb motiválni az embereket, újfajta megközelítésre van tehát szükség. Ebben a kulcsszó mindenképpen az élmény nyújtása: erre hivatottak a manapság egyre népszerűbb online és offline játékok.

Bár még mindig alapvetően negatív a számítógépes játékok és játékosaik megítélése, a mobiltechnológia – mint játékplatform – az úgynevezett geolokációs alkalmazások és játékok révén már korábban sikeresen kimozdította a felhasználókat a számítógép mellől. Ezt próbálták bebizonyítani a szervezők felkérésére Carmine és Bára Rodi ifjúsági trénerek, valamint David Perdomo akik amellett, hogy részletes tájékoztatót nyújtottak a játékok által biztosított tanítási-tanulási módszerek széles skálájáról, igen mozgalmas, élménydús keretek között ismertették pl. a mély ökológia (deep ecology), játékmechanika, storytelling (történetmesélés), vagy az ActionBound telefonos applikáció rejtelmeit.

A hétnapos képzésen a 23 és 40 év közötti résztvevők egy ifjúsági napot is szerveztek – a vendéglátó egyesülettel és az önkormányzattal karöltve – ahol a Guia de Isoráról és környékéről összesereglett fiatalokkal ismertették az alternatív szórakozás lehetőségeiről. Alkalmuk nyílt új játékok kieszelésére, kidolgozására, valamint ezek letesztelésére is a fiatalok körében.

A környék bejárása sem szerepelt másod- vagy harmadlagos célként: helyi kultúrával és meseszép tájakkal ismerkedhettek a fiatalok, ezúttal nem a központi attrakciónak számító El Teide vulkán volt a kirándulások célpontja, hanem a Masca-völgy Természetvédelmi Terület, illetve a Las Gigantes (Óriások) tengerbe nyúló sziklái. Egymás kultúrájával való ismerkedést is biztosítottak a szervezők: esténként mindenki bemutatta az otthoni egyesületét, régióját, illetve gasztronómiai kóstolóval (amit persze a repülő is elbír) „szemléltette” az ország szokásait, ahonnan érkezett.

A képzés a már több éve sikeresen zajló, Kézdivásárhelyre is számos országból önkénteseket hozó és ifjúsági cseréket biztosító Erasmus+ program révén valósulhatott meg, melynek 2017-re szóló útmutatója nemrég jelent meg a https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/ honlapon.

Szerző: Ötvös Boglárka