Hat ország, összesen 28 ifjúsági vezetőjének tartotta szeptember 3-10 között With 1 step in the Past and with the other 1 in the Future címmel Erasmus+ mobilitási projektjét a Turul Iroda. Az egy hetes programnak Sepsiszentgyörgy, majd a gyönyörű Vargyas-szoros adott otthont.

A projekttel az egyesület célja, hogy lehetőséget nyújtson az ifjúsági vezetőknek a környezeti nevelés, illetve a fenntartható fejlődés területén szerzett ismeretek, módszerek felhalmozására és megosztására, non-formális keretek között. Az ifjúsági dolgozók olyan foglalkozásokon vettek részt, amelyeknek köszönhetően új ismeretekre tehettek szert, ezáltal is javítva az fiatalokkal végzett munkájukon. Több oktatási modult is kidolgoztak, amelyek alkalmazása révén a fiatalokat nevelő jelleggel elgondolkodtatják a fenntartható környezettudatosságról.

Az egy hetes program során a résztvevők a sepsiszentgyörgyi Csírában Csikós Hunor vállalkozóval, az étterem tulajdonosával, Vajda Lajossal, a sepsiszentgyörgyi inkubátorház alapítójával, Para Zoltánnal, a Vinca Minor Egyesület elönkével, valamint Toró Attilával, civil aktivistával beszélgettek a fenntartható fejlődésről és a fiataloknak szóló környezeti nevelés aktualitásairól, amelyek inspirációt nyújtottak a résztvevő ifjúsági vezetők számára új oktatási modulok létrehozásához. Felfedezték a gyönyörű Vargyas-szorost, ahol kipróbálták a sziklamászást, a barlangászást, feszegették a saját határaikat, valamint megismerték a hely múltját. Megnézték Vargyasi Levente Meszesek című dokumentumfilmjét, ellátogattak Homoródalmásra, ahol egy helyi sajtkészítő vállalkozó, a Homoródalmási Kézműves Sajtok alapító tulajdonosa bemutatta, hogyan építette fel a körforgásos gazdaságra épülő vállalkozását. Barót polgármestere, Benedek Huszár János és felesége, Benedek Huszár Erika, illetve Demeter Zoltán, a térség civil és kulturális szakembere beszéltek Erdővidék múltjának és jövőjének fenntartható fejlődési modelljeiről, illetve Szabó István a Foundation Conservation Carpathia tevékenységéről beszélt.

A résztvevők szívügyük a környezet és annak megóvása, ugyanakkor örültek, hogy megismerkedhettek a kultúránkkal, és csodálatos helynek tartják Székelyföldet: „Számomra ez a program egy kiemelkedően jó élmény volt, megtapasztalhattam a tábor ideje alatt mit is jelent csapatban dolgozni, modulokat készíteni. Azért is jelentkeztem erre a programra, mert szívügyem a természet és annak megóvása. A meghívottak beszámolói úgy érzem segítettek megérteni milyen valós problémákkal küszködünk és miben kell még fejlődni, ezen kívül volt alkalmunk betekinteni a külföldi szervezetek életébe, hogy ott hogyan gondolkodnak a fiatalok. Úgy gondolom, a Vargyas-szoros, mint helyszín tökéletes volt, arra is, hogy testközelből átélhessük milyen energiával bír a körülöttünk levő természet és állatvilág, ha vigyázunk rá. Remélem a jövőben még lesz rá lehetőségem ehhez hasonló Erasmus programokon részt venni” – mondta Cseh Apolka, helyi résztvevő.

A projektet, az Erasmus+ program keretében az Európai Unió támogatta.