Április 24-30 között Szebenben került megszervezésre az EVS önkéntesek érkezés utáni tréningje, melynek lényege az önkéntesek felkészítése a projektjükre. A Nemzeti Iroda által szervezett képzés során részletesen és sok oldalról, különböző módszerekkel megközelítve adták át a képzők az Európai Önkéntes Szolgálat lényegét. Az 50 résztvevő megtudhatta mi a célja az önkéntes szolgálatnak, milyen munkát várnak tőlük, mit várjanak el maguktól, hogy és miképp tudnak a legtöbbet kihozni ebből az évből ugyanakkor mire is kell vigyázzanak.

Az eseményen készült fotók az egyesület facebook oldalán tekinthetőek meg.

Az alábbiakban Zhenya Ohanyan a Zöld Nap Egyesület örmény önkéntese gondolatait ismerhetjük meg aki, Silvia Blanco Gonzalez és Enrique De Paz Miguel spanyol önkéntessel vett részt az egy hetes tréningen.

" Ez a hét érdekesnek bizonyult minden egyes önkéntes számára. Három különböző csoportba osztva két tréner segített abba, hogy elsajátítsuk az újonnan hallott információkat. Mielőtt megérkeztünk volna a helyszínre tele voltunk félelmekkel, aggódtunk, hogy egy unalmas képzés előtt állunk, és az a kellemes meglepetés ért, hogy tévedtünk, hiszen egy hasznos és szórakoztató időszakot tudhatunk magunk mögött. Az eredetileg az “On Arrival Training – OAT” nevet viselő, magyar fordításban Érkezési Tréninget -mint ahogy az elnevezés is sejteti- általában az önkéntes szolgálatának kezdetekor szokás lebonyolítani, segítendő a fiatalok beilleszkedését, nyelvórákat biztosítva, alaposan körüljárva a “Mi az EVS és mit is jelent számunkra” kérdéskört. A rendezvény során meglátogattuk az Astra nevű csodálatos falumúzeumot Szebenben, amely bemutatja Románia különböző régiót, településeit. Az önkéntesekkel azt a feladatot kaptuk, hogy megkeressük a saját megyénket, sajnos nekünk ez a feladat nem sikerült. A képzők megadták nekünk Szeben felfedezésének lehetőségét is, így csapatokra osztva kellett megismerkednünk, az érdekes portákkal, hidakkal, utcákkal. Ugyanakkor szóba is kellett álljunk a helyi közösséggel a társadalmi kapcsolatokról érdeklődve.
Összegzésként az együtt töltött hét csodálatos volt, sok új barátra tettünk szert, többet tudtunk meg az EVS–ről az érdekesebbnél érdekesebb játékokon keresztül. Majd a játékok után megbeszéléseket tartottunk és a trénerek hasznos tanácsokkal láttak el bennünket. Ugyanakkor az önkéntesek is tanácsokat, hasznos információkat osztottak meg egymás között. "