Ötödik lapszámunkban már három történet szerepel! A Fantomatika mellett két új alkotással jelentkezünk: Hover Zsolt Hetedhét Ösvény című, magyar legendákkal, mitológiai és népmesei motívumokkal átszőtt fantasy regényével, amelyet Szabó András álmodott papírra; valamint a Galambos Tamás Io fényei című sci-fi novellája nyomán készült izgalmas sorozattal, Fazekas-Szűcs István illusztrálásában.
A Fantomatika címadó történetében Bereg újabb elfedett titkokkal szembesül, míg Anzel az új világ megteremtésének előkészületeivel van elfoglalva.


A szerzőkről:
Hover Zsolt 1978-ban született Margittán. Már általános iskolás korától érdekli az írás, ebben az időben rengeteg verset írt, és egy alkalommal prózával is próbálkozott. Jack London Fehér Agyar című regényét olvasva történeteket kezdett írni egy vadászkutyáról, azonban unokatestvérei megtalálták a füzetét, és piszkálni kezdték miatta – írói karrierje így hosszú ideig parkolópályára került. Zsolt a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézeten végzett 2001-ben, és azóta lelkészként munkálkodik, jelenleg a Kalotaszegi Református Egyházmegyéhez tartozó Magyargyerőmonostoron. A lelkészi hivatás mellett az újságírás is foglalkoztatta, ezért először publicisztikákat közölt különböző erdélyi lapoknál, majd elvégzett egy újabb főiskolát, ezúttal újságírás szakon. Ekkor került újra előtérbe az írás, és mivel kedveli a fantasy regényeket, ebben a műfajban akart valamit létrehozni. Az alapötlet már régebben megszületett a fejében, de a történetet meg kellett tölteni szereplőkkel. Úgy döntött, hogy a karakterek megalkotásakor nem a nyugati sémákat követi, hanem a magyar mitológiából merít ihletet. A történetben előforduló mitologikus lények szinte kivétel nélkül mind léteznek a régi magyar hiedelemvilágban, ezenkívül rengeteg népmesei motívum is fellelhető a meseregényben. Képregényeket gyermekkorától olvas, tekintélyes gyűjteménnyel is rendelkezik, ezért elmondása szerint nagy örömére szolgál, hogy története szereplői rajzolt formában is alakot öltenek a Fantomatika oldalain.
https://hoverzsolt.ro/
 
Szabó Andrást már nem kell bemutatnunk, hiszen a Fantomatika negyedik lapszámában ő illusztrálta Simon Lehel Zoltán A kóbor herceg legendája című paródiáját, sajátos rajzai bővítették a poénokban amúgy sem szűkölködő alkotást. Andrásról röviden: 1980-ban született Marosvásárhelyen, Kolozsváron végezte el a művészeti egyetemet, és jelenleg is ott él családjával. Kiállítóművész és szabadúszó grafikus, az érzékeny, részletgazdag rajz a sajátja.
 
Galambos Tamás Budapesten született, jelenleg is itt él, harminchat éves házasember. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) végezte tanulmányait, programozó–matematikus szakon, ebben a szakmában dolgozik. Középiskolás korában kezdett el írni, aztán a szerepjáték felé fordult az érdeklődése, az egyetem után viszont újrakezdte az írást. A sci-fin kívül leginkább horrort szeret írni, egy rémmeséje megjelent a Dimenziók 6 című antológiában. Gyermekkorában a Kockás képregényeket olvasta, nagyon inspiráló volt számára a Csillagok Háborúja, és későbbb a cyberpunk animék, ezért jelenleg egy cyberpunk sci-fi regényen dolgozik. Kedvenc kortárs magyar írói Markovics Botond, Kondor Vilmos, Réti László és Puszta Andrea. Szabadidejében az íráson kívül krav magával (önvédelmi sport) foglalkozik.
 
Fazekas-Szűcs István (Szücsi) 1984-ben született Kiskunfélegyházán, épp időben ahhoz, hogy gyerekkora egybeessen a 90-es évek képregénydömpingjével. Kellően meg is fertőződött, és a mai napig szenvedélye a képregény, többnyire a szerencsére egyre szaporodó magyar kiadásokat gyűjti. A másik múzsája a nemzetközi, azon belül is az angol labdarúgás és annak irodalma, alkalmazott művészetekre gyakorolt hatása. Eddig megjelent hosszabb-rövidebb webképregényeit is ennek a témakörnek szentelte, ezeken a projekteken remek humorú és stílusú írókkal dolgozott együtt. A legnagyobb elismerést az jelentette számára, amikor Jonathan Wilson (korunk talán legmeghatározóbb futballszakírója) a Twitteren méltatta egyik képregényét, melyet maga Wilson inspirált. Szücsi 2011-ben diplomázott az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékén, jelenleg Szegeden él a kedvesével és Uzsonna nevű tengerimalacukkal.

Szabó Kriszta Kézdivásárhelyen, Erdélyben született 1977-ben, Kolozsváron diplomázott fotó-videó szakon, tanárként, kulturális szervezőként dolgozott, fellépett performansz eseményeken, részt vett különböző video-workshopokon külföldön is. Állatvédő és sci-fi rajongó. Évek óta történetekben gondolkodik, melyeket animációs film formában is meg szeretne valósítani.

Sárosi Mátyás ugyancsak Kézdivásárhelyi, 1985-ben született, grafika szakon végzett a kolozsvári Ioan Andreescu Művészeti Egyetemen. Nagyon termékeny alkotó, több sikeres egyéni kiállítása volt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé különdíjasa. Stílusában érezhető a popkultúrás, képregényes hangulat, bár táblaképein elmélkedő, súlyos témákat szokott feldolgozni. A képregényekért gyermekkora óta rajong, a Fantomatika rajzolása nemcsak kemény munka, hanem élvezet is számára.

A kiadóról:
A Fantomatika 2017 októberében induló képregényhavilap, kiadója Erdélyben, Kézdivásárhelyen van. A lapot Erdélyben és Magyarországon forgalmazzák. A kiadó helyi képregényalkotók munkáit mutatja be sorozataiban, témájában pedig a sci-fi, a fantasy dominál.
A fantomatika kifejezést Stanislaw Lem írásaiban olvashatta először a közönség, amely holografikus világot, mesterségesen kreált valóságot jelent.
Bővebben minderről a Fantomatika honlapján: http://fantomatika.com

cím: Fantomatika
kiadó: Fantomatika Kiadó, Erdély, Kézdivásárhely
műfaj: képregénysorozat, antológia
megjelenés: havonta
zsáner: sci-fi, fantasy
témakör: szép új világ, holografikus tér, coming of age, fantasy, magyar mitológia, démon, hetedhét ösvény, újrakezdés, gyarmat bolygó, planetáris bányászat
ISSN szám – 2559 – 6845
Vonalkód: 5948492930014 18002
Oldalszám: 40
Ár: 15 lej
honlap: http://fantomatika.com
Facebook: https://www.facebook.com/Fantomatika/
Youtube: