A csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár kreativitási és műveltségi vetélkedőt szervez Képes történetek címmel, háromszéki 5–8. osztályos diákoknak.

Ha ránézünk egy képre, eszünkbe jut róla egy történet, ha olvasunk, hallunk egy történetet, képek jelennek meg lelki szemeink előtt. Ezért választottuk idei felhívásunk címeként a Képes történeteket. A vetélkedőn nyelvi, irodalmi, néprajzi, helytörténeti megközelítéssel világítunk rá arra, hogy képes történetek vesznek körül bennünket, képekkel, történetekkel elmesélhető minden, ami bennünk és körülöttünk van.

A 2016. május 21-én, szombaton a múzeumban lezajló vetélkedőre három fős csapatok jelentkezését várják a szervezők 2016. május 13-ig, a következő elérhetőségeken: haszmannorsi@yahoo.com, biblio@kmkt.ro, 0746 103 796 (Dimény-Haszmann Orsolya), 0733 009 222 (Szonda Szabolcs).
A jelentkezéskor kérjük közölni a csapattagok, valamint az őket segítő pedagógus / kapcsolattartó személy nevét, elérhetőségét, az iskola nevét, elérhetőségét (telefonszám, e-mail-cím).

A legjobban szereplő csapatok jutalma részvétel a két intézmény júliusi olvasó- és kézműves táborában.

A vetélkedőre egy előzetesen elkészített feladattal érkeznek a csapatok. Ki kell választaniuk egy régi fényképet – családi fotó, régi fénykép a településükről stb. –, és le kell írniuk annak elképzelt vagy valós történetét, amelybe legyen beleszőve egy-egy érdekes, tanulságos esemény, történelmi adat, hagyomány, ami a szűkebb-tágabb környezetükre jellemző. (Településükön ismert szokásra, hagyományra, eseményre gondolunk, ami az adott fénykép alapján történő családi beszélgetés során is előjöhet. Pl. egy családi fotó felidézhet keresztelőt vagy húsvéti locsolkodást, a település főterét ábrázoló fénykép, március 15-i rendezvényt stb.) A történet vetélkedőn való bemutatásához kiegészítésként felhasználható hanganyag (pl. népdal, felvétel egy idős személlyel, aki mesél régi dolgokról), videófelvétel, írott anyag (pl. településre, családra vonatkozó régi felvétel, dokumentum).

A vetélkedő többi feladata kreatív jellegű, illetve az alábbi lista által ajánlott könyvészet tanulmányozásán alapuló lesz.

Ajánlott könyvészet
Baka – Péterfy: Tarkabarka bokréta. Nyelvi játékok, fejtörők, tréfák kicsiknek és nagyoknak, Kriterion, Bukarest, 1995.
*Gyapay – Megyer – Ritoók: Ki mondta? Miért mondta?, RTV-Minerva, 1977.
Gyöngyössy János (szerk.), Székelyföldi legendás várak, Székelyudvarhely, 2015. (háromszéki vonatkozású részek)
Hernádi Sándor, Nyelvi próbák, Móra Könyvkiadó, 1982.
Lukácsy András, Kiment a ház az ablakon… Költészet és játék, Gondolat, 1981. (506–527., 528–554.)
*O. Nagy Gábor, Mi fán terem?, Gondolat – Tálentum, 1993.
Orbán Balázs, A Székelyföld leírása,http://mek.oszk.hu/04800/04804/html/110.html
Tarján Gábor, Mindennapi hagyomány. Néprajzi ismeretek mai használatra, Mezőgazdasági Kiadó, 1984.
*Zsigmond Győző: Nyelvi rejtvény, játék, verseny, Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2011.

A csillaggal jelölt könyvekből csupán részletek lesznek szükségesek, ezeket elküldjük e-mailen a jelentkezőknek.

További információk a szervező intézmények honlapján lesznek elérhetők a jelentkezés lezárultáig: www.kmkt.ro, http://www.haszmannpalmuzeum.ro/index.php/muhelyek-programok/136-kepes-toertenetek