A "Fiatalok és természetvédelmi területek hálózata a délkelet-erdélyi vulkáni régióban" című projekt célja Székelyföld Natura 2000-es terület-hálózatának és természeti értékeinek megismertetése a régióban élő fiatalokkal, egy látogatóközpont kialakítása és a védett terület-hálózat funkcionalitásának javítása.

A projekt első lépéseként ez év április-májusában előadásokra és kirándulásokra került sor több, mint 800 székelyföldi középiskolás diák részvételével. Ezeket a tevékenységeket június 17 -18 között a Riehen Egyesület Pottyandi Erdei Iskolájában szervezett tábor és vetélkedő követte. A résztvevő fiatalok és kísérő tanáraik egész Székelyföldről érkeztek, előadásokat hallgattak, összemérték fajismeretüket, kutatói és előadói képességeiket, és szakmai kiránduláson vettek részt.

Emellett a pályázat keretében létrehozott Facebook csoportban (Fiatalok és védett területek hálózata) székelyföldi fiatalok, természetvédelmi területek kezelői, és más érdeklődők, köztük több neves hazai biológus, természetvédő folyamatosan osztanak meg aktuális információkat a régió élővilágáról, geológiai és földrajzi érdekességeiről. Az érdeklődők a csoport adattárában megtalálhatják a diákok által készített dolgozatok is. A csoportban folyamatosan, játékos formában gyűlnek a megfigyelések és zajlik a hálózatépítés természetvédő fiatalok, felnőttek és védett területek között.

Az összegyűlt anyagokat egy természetvédelmi témájú látogatóközpont kialakításához, berendezéséhez használjuk fel, melynek megnyitására augusztusban kerül sor a Riehen Egyesület Erdei Iskola Vendégházában.
A projektet a Réti Csík Természetvédelmi Egyesület bonyolítja le, partnerei a Pogány-havas Kistérségi Társulás, a Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Riehen Egyesület, a régió Natura 2000-es területeinek kezelői és középiskolái. A projekt támogatói a Zöldövezet program keretében a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia.

Kézdivasarhelyről a Bod Péter Tanítóképző intézmény vesz részt ebben.