Október 20–21-én nemzetközi konferenciát szervez a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán működő Média tanszék. Ezzel az 1998-ban elindított Film- és Médiatudományi Konferencia a 23. kiadásához érkezett, mondhatni a kelet-európai térség egy legrégebbi filmtudományi konferenciájává nőtte ki magát. A kezdetben magyar nyelven megtartott egyetemi műhelykonferencia fokozatosan nemzetközivé vált, az utóbbi kiadások kizárólag angol nyelvű előadásokat tartalmaztak. Idén sem lesz ez másként, Kolozsvárra jön a „nagyvilág”, hiszen 25 országból várják előadókat.

Az idei konferencia témája az „affektív intermedialitás” témaköre, amit a leginkább a köztesség művészeteként lehetne meghatározni, a médiumok közötti különbség egyfajta „érzéki többleteként”. Hogyan közvetít a mozgókép a médiumok, érzékek és a valóság között? A médiumok között érzékelhető különbségek hogyan hatnak az affektusokra és az érzékekre. Hogyan van jelen mindez a kortárs filmekben, a mozin kívüli vetítési módokban?

További információk, program és az előadások absztraktjai: https://kv.sapientia.ro/hu/kutatas/konferenciak/affektiv-intermedialitas

A kutatási projekt magyar nyelvű leírása: https://kv.sapientia.ro/hu/kutatas/projektek/affektiv-intermedialitas-mozgokep-a-mediumok-erzekek-es-a-valosag-kozott

A konferencia ideje alatt megtekinthető lesz az Immersion című kiállítás-installáció az egyetem stúdiójában, amelyik Mira Marincaș fotós oktatónk és Nemes András Csaba szobrász együttműködésével jött létre.