Fókuszban a fiatalok

Elindította #youthfocus címmel kétéves projektjét a Turul Iroda. A Civil Támogatási Alap (Active Citizens Fund) keretében elnyert támogatással az egyesület folytatja a fiatalok közösségbe való bevonását, valamint az állampolgári és vezetői készségeik fejlesztését a megye három városában, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán és Kézdivásárhelyen. Összesen hetvenöt fiatal és harmincöt felnőtt vesz részt a különböző oktatási, figyelemfelkeltő, valamint tudatosító tevékenységekben.

Az egyesület kiemelt programja az 1956-ban Nagy-Britanniában indított és jelenleg a világ 140 országában, évente több tízezer fiatal résvételével zajló The Duke of Edinburgh’s International Award, amely alternatív képzést biztosít a 14 és 24 év közötti fiataloknak, és célja az életre való nevelés. A #youthfocus alapjául ez a program szolgál, kiegészítve tudatosító kampányokkal és tevékenységekkel az aktív állampolgársági szellem megerősítésére, mint például bemutató foglalkozások szervezése a középiskolákban, oktatófilmek készítése médiaműveltség témakörökben, szervezett vezetési készségeket fejlesztő tábor, tapasztalatcsere-műhely, ugyanakkor helyiségenként három civil projekt is megvalósul, amelyet a fiatalok találnak ki és szerveznek meg a vezetőkkel közösen, valamint egy, a tevékenységet lezáró ünnepi rendezvény.

A program első lépéseként az iroda várja a felnőtt önkéntesek jelentkezését Sepsiszentgyörgyről, Kovászánáról és Kézdivásárhelyről, akik a programban résztvevő tizenévesek tevékenységeinek koordinálásában nyújtanak segítséget. A csapatba olyan önkéntesek jelentkezhetnek, akik saját élettapasztalatok megosztása révén tanítani tudnak, ugyanakkor tanulni is, és hisznek abban, hogy ezáltal a fiatalok képesek változtatni a jövőjükön. Az iroda számára fontos a generációk közötti párbeszéd kialakítása, valamint a jelentkezők motiválása arra, hogy bekapcsolódjanak olyan személyiségfejlesztő programokba, amelyek hosszú távon változásokat hoznak a helyi közösségben.

A projektnek ugyanakkor szervezetfejlesztést célzó szándéka is van. A 24 hónap alatt az egyesület célja a belső menedzsmenti procedura kidolgozása, a döntéshozatali folyamatok javítása, ugyanakkor az egyesület számára fontos egy működőképes adománygyűjtési stratégia is. Ennek kidolgozása érdekében tanulmányiutatkat szervez az iroda, az adománygyűjtés területén elismert szervezeteknél, majd az ott tapasztaltak révén két adománygyűjtési módszer kidolgozásán tevékenykednek.

Támogató a Civil Támogatási Alap (Active Citizens Fund România), Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatásával, 2014–2021-es finanszírozási időszak.

Projekt költségvetése 104 490 euró, melyből 93 360 euró támogatás és 11 130 euró önrész.

A projektet a Turul Madár Egyesület az izlandi SEEDS - SEE beyonDborderS egyesülettel, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiummal, illetve a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolával, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceummal, és a kézdivásárhelyi Pro Pectus Egyesülettel közösen valósítja meg, a Romániai Active Citizens Fund program - Norvégia, Liechtenstein és Izland 2014-2021-es Norvég Alap és EGT Alap, pénzügyi támogatásával. A projekt célja, a közösségi részvétel növelése, valamint az állampolgári és vezetői készségek fejlesztése 24 hónapon keresztül, Kovászna megye 3 helységében (Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Kézdivásárhely) 75 fiatal körében, különböző oktatási és tudatossági tevékenységekbe való bevonás révén.

Az Active Citizens Fund Romania programot az EGT Alap 2014-2021 finanszírozza. A támogatások általános célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és a 15 kedvezményezett állam és az adományozó államok (Izland, Liechtenstein, Norvégia) közötti kétoldalú kapcsolatok megerősítése. A programot a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, a Partnerségi Alapítvány, a Roma Közösségek Erőforrás Központja, a PACT Alapítvány és a Frivillighet Norge tagjai alkotják, akik a FMO – a Norvég és EGT támogatási hivatal által kijelölt Alapkezelőként működnek Az Active Citizens Fund Romania célja a civil társadalom és az aktív állampolgárság megerősítése, valamint a kiszolgáltatott csoportok kapacitásának növelése. A program 46 000 000 euró összköltségvetéssel a civil társadalmi szektor hosszú távú fenntarthatóságának és kapacitásának fejlesztését tűzte ki célul, fokozva szerepét a demokratikus részvétel, az aktív állampolgárság és az emberi jogok előmozdításában, miközben megerősíti az Izland, Liechtenstein és Norvégia adományozó államokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokat. További információ az Active Citizens Fund Romania programról a www.activecitizensfund.ro oldalon található. A Norvég és EGT Alap támogatásairól további információ a www.eeagrants.ro oldalon található.