Fundraising a Turul Irodánál - Az egyesület legújabb projektje a #localready

A Turul Iroda a Active Citizens Fund Románia finanszírozásával #localready címmel elindította kétéves projektjét, amelynek célja az egyesület szervezeti fenntarthatóságának hosszútávú megerősítése. Az iroda a 24 hónap alatt négy specifikus adománygyűjtő tevékenység lebonyolítását célozta meg, újratervezve a szervezet bevételi módszereit, továbbá szakmai tapasztalatcseréket szervez romániai és izlandi civil partnerekkel, valamint kidolgoz egy öt éves fundraising stratégiát.

„Ez a fajta támogatási alap, ahol civil szervezetek önálló fundraising kísérleteit támogatják, ritka Romániában, idáig országosan csak tizenöt szervezet nyert el ilyen jellegű finanszírozást, és örömmel vettük tudomásul, hogy ezek közül az egyik a mi egyesületünk„ – mutatott rá Furus Levente, a Turul Iroda elnöke. Hozzátette, fontosak az iroda programjainak zavartalan működéséhez az állandó, stabil bevételi források. „Programjainkat eddig többnyire pályázatokból finanszíroztuk, de hosszútávon ez kiszámíthatatlanságot jelent, hiszen nem mindig sikerül nyerni. Évente több mint száz fiatallal és közel száz gyerekkel foglalkoztatunk oktatási projektjeinkben, és több más civil szervezettel, trénerrel, oktatóval, szakemberrel és felnőtt önkéntessel dolgozunk együtt. Folyamatban van az egyesület tagjainak és önkénteseinek bevezetése az adománygyűjtés, a fundraising témakörébe, hiszen ez egy teljesen új perspektívát, hozzáállást követel meg a mi részünkről is. A projektünk kezdetén alkalmaztunk egy fundraisert is, akinek a feladata a magán és jogi személyek körében támogatói, partneri kapcsolatok kiépítése, és a már meglévő kapcsolatok ápolása” – mondta az elnök.

A projekt során egyesület honlapját, valamint a kommunikációs stratégiájának fejlesztését is célul tűzte ki, ennek érdekében több szakértővel dolgozik együtt. A projekt megvalósításába szakmai partner a Brassói Közösségi Alapítványt és SEEDS Izland, akik tapasztalatuk és szakértelmük átadásával segítik a teljes folyamatot.

„A pályázat eredményességének egyik mérőfaktora, hogy 2024-re egyesületünk megnövelje a szponzor és adomány bevételi szegmensét, ami körülbelül 10 000 eurót jelent. Vagyis, ez az összeg, amit szeretnénk megcélozni, nyilvánvalóan olyan módszerekkel, amelyek 2024 után is tarthatóak. A projekt során négy fundraising tevékenységet fogunk kipróbálni, egy SMS kampányt és egy outdoor kampányt fogunk folytatni, ugyanakkor kiépítünk egy fenntartható adományhálózatot és szervezünk egy jótékonysági gálát. A befolyó összegeket a gyerekek és fiatalok számára létrehozott programjaink további működtetésére és fejlesztésére fordítjuk. Mindezek megvalósításán egy teljes csapat dolgozik, projektmenedzser, pénzügyi felelős, fundraiser, kommunikációs szakember, és a partnerek láttamozzák, illetve támogatják a kivitelezést. Vitathatatlan egy hasonló cél elérésében, hogy egy közösségi szemléletváltásról van szó, ami arról szól, hogy a civil szervezeti támogatásról az itt lakó személyek és cégek hozzáállását fontos megismernünk, megbízhatóságot nyernünk és átláthatóságot biztosítsunk. Ebben a folyamatban számítunk a helyi médiacsatornák támogatására, hiszen ők is egy fontos erőforrás, abban, hogy a helyiek miként látják a civil szervezetek szerepét és támogatottságát jelen társadalmunkban.” – tette hozzá Oláh Katalin, pénzügyi felelős, pályázatíró.

Az öt évre kiterjedő fundraising stratégia kidolgozásában egy külsős szakértőt von be a projekt utolsó hónapjaiban az egyesületi csapat, és a szerzett tapasztalatok alapján közösen dolgoznak ki a következő évekre egy elképzelést, hogy hogyan érdemes folytatni a fundraising tevékenységet a Turulnál.

A projektet a Turulmadár Egyesület valósítja meg, Barssói Közösségi Alapítvány és a SEEDS Izland Egyesülettel partnerségben, az Active Citizens Fund Románia támogatásával, a programot Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszírozza az EGT Alapok 2014-2021 által. A projekt célkitűzése, az egyesület szervezeti fenntarthatóságának hosszútávú megerősítése.

A teljes projekt költségvetése 83926,00 Euro, amelynek 1,34% önrész, vagyis a szervezet hozzájárulása.


Az Active Citizens Fund Románia programól

Az Active Citizens Fund Románia programot az EGT Alapok 2014-2021 finanszírozza. Az Alapok célja a gazdasági és szociális különbségek csökkentése és a 15 kedvezményezett állam és az adományozó államok (Izland, Liechtenstein, Norvégia) közötti kétoldalú kapcsolatok megerősítése. A Program alapkezelője a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, a Polgár-Társ Alapítvány, a Roma Közösségek Erőforrásközpontja, a PACT Alapítvány és a Frivillighet Norge által alkotott és az FMO (az EGT és Norvég Alapok Finanszírozási Mechanizmusának Irodája) által kinevezett konzorcium. Az Active Citizens Fund Románia célja a civil társadalom és az aktív polgárság megerősítése, valamint a kiszolgáltatott csoportok kapacitásának növelése. A Program 46 000 000 euró összköltségvetéssel a civil társadalmi szektor hosszú távú fenntarthatóságának és kapacitásának fejlesztését célozza, fokozva szerepét a demokratikus részvétel, az aktív polgárság és az emberi jogok előmozdításában, miközben megerősíti az adományozó államokkal, Izlanddal, Liechtensteinnel és Norvégiával fennálló kétoldalú kapcsolatokat. További információ az Active Citizens Fund Romániáról a www.activecitizensfund.ro oldalon található. További információt az EGT és Norvég Alapokról a www.eeagrants.org oldalon talál.

Kovács Orsolya
2022. március 29.