2016 augusztus 9 és 11 között a Zöld Nap Egyesület keretén belül az Ika vár alatt a Gondolkodj zölden, táborozz velünk táborba tizennyolc gyerek (köztük kézdiszentlélekiek, kézdivásárhelyiek, uzoniak és egy kistarcsai gyerek) és hat felnőtt élvezhette az erdei madárhangokat, a friss levegőt, a csobogó hegyi patakot és a körülvevő zöld lombokat. Idén a második zöld tábort sikerült megrendeznünk, a tavalyi folytatásaként.

Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.

A tábor céljai: a természethez való közelkerülés, és az egészséges életmód kialakulásának segítése. A táborban zajló tevékenységek az erdő, mező növény- és állatvilágának felfedezését, a természeti kincsek megismerését, az egyszerű ökológiai ismeretek elsajátítását, a természetbarát magatartásmód kialakítását célozták: telefonok használatának minimumra csökkentése, egészséges táplálkozásra való szoktatás, zöld játékok kipróbálása, filmvetítés a tárgyaink történetéről, gyógynövényekkel való ismerkedés, gyógyteák kortyolgatása, az erdei fákkal való ismerkedés, gyalogtúrák szervezése az erdőben, strandolás. Bár rövid volt a tábori időszak, de ezek mellett nem maradhatott el a reggeli torna, az ismerkedő játékok, a hangszerkészítés, a fagyűjtés, a csillagnézés, az állandó sarkokban zajló tevékenységek, a tábori olimpia, a drámajátékok, a tehetségek bemutatója, szalonnasütés, tábortűz melletti éneklés. A tábori szabályok mellett a táborozók elfogadtak és többnyire betartottak olyan szabályokat, amelyek az egymásra való figyeléssel, egymás meghallgatásával, elfogadásával, segítésével tették kellemesebbé az egymás közti kapcsolatokat. Az egészséges, kipirosodott, vidám arcok jelezték, hogy a tábor elérte célját.

A tábor szervezői: Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke, Hodor Enikő, Derzsi Katalin egyesületi tagok, valamint Zhenya Ohanyan, Silvia Blanco González és Enrique De Paz Miguel EVS önkéntesek köszönetüket fejezik mindazoknak, akik hozzájárultak, hogy a tábor létrejöhessen és élményekben gazdagon telhessen.

Szerző: Hodor Enikő
Fotó: Ráduly Attila és Silvia Blanco Gonzalez